Снимка: Студио Комплект

Над 200 души на живо и около 100 онлайн участваха в ежегодния лекционен симпозиум на 5-и ноември на тема дизайн, част от програмата на десетдневния фестивал МЕЛБА.

Международният симпозиум привлече за лектори имена, които са сред най-значимите на европейската дизайн сцена. Специално за събитието в България пристигнаха Лиза Енебис (творчески директор) и Уанвай Шум (дизайнер) от екипа на нидерландското студио DUMBAR/DEPT®, което е една от най-награждаваните и влиятелни агенции за дизайн в международен план.

Двете дами презентираха част от работата на студиото и концепциите, които стоят зад нея, както и визуализация, подготвена специално за българската публика. Сред лекторите беше и занимаващата се с графити, илюстрация и стенопис  Холи Перейра от Ирландия, която представи част от проектите си, обвързани със социално значими каузи.

В симпозиумът се включи и кураторът, журналист и теоретик в сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства – Адам Щех, който показа резултатите от 14 години пътувания в изследване на модернистичната архитектура по целия свят.

Важна част от програмата беше и полският графичен дизайнер и автор на шрифтове и визуални идентичности Матеуш Махалски. Той разказа за тенденциите в типографията и възстановяването на стари шрифтове. Повече за бизнес перспективата към дизайна сподели Ели Гутиерес от Испания, която се занимава с продуктов и интериорен дизайн и е основател на собствено студио. Сред темите на форума беше и ролята на дизайна във времена на война, както и възраждането на традиционни етнически техники. За тях сподели опит украинката Мария Гаврилюк от творческия колектив GUNIA Project, поставил си за цел да модернизира местното изкуство и да покаже на света красотата на Украйна, като същевременно помага на творците да продължат да работят въпреки трудностите, породени от войната.

"Лекционният симпозиум е ключов в програмата на МЕЛБА фестивал и чрез него успяваме да представим в България значими европейски имена от сферата на дизайна. Повечето от тези лектори идват в нашата страна за първи път и това посещение е и запознанство с визуалната ни култура и повод за създаване на нови контакти. Надяваме се постепенно това да отваря възможност за бъдещи съвместни проекти и да осигури по-стабилно присъствие на българския дизайн на международната сцена. Работим в посока МЕЛБА да се превърне в разпознаваем и важен фестивал на Балканите", споделиха след края на симпозиума организаторите Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект.

Десетдневният фестивал за дизайн на София продължава до 13-и ноември и програмата му включва още събития, сред които пет изложби, дискусия и уъркшоп. До края на фестивала в галерия КООП на бул. "Янко Сакъзов" 17 може да бъде видяна изложбата "Местна красота", която представлява преглед на българския дизайн с някои от най-забележимите проявления на дисциплината през тази година. Тя включва творбите на девет български автора, част от които създадени специално за повода.

До 13-и ноември включително може да бъде видяна и поп-ъп изложбата на тема Време, която се организира съвместно с Fashion Days и представя илюстрациите на 18 артиста, класирани от общо 204 участници в конкурс. В галерия ПОРТ А в София освен да се разгледа изложбата, могат да се закупят и тениски със спечелилата конкурса илюстрация на Михаела Ангелова, като 100% от събраните от продажбите средства ще бъдат дарени в подкрепа на българското дизайн образование.

На 8-ми октомври от 18 ч. в Галерия УниКредит Студио на площад "Св. Неделя" 7 ще бъде открита и изложбата Дипломен проект, експозиция с керамика от Спас Йорданов Повелителите на четирите елемента, с която МЕЛБА фестивал започва нова поредица. На 9-и ноември от 18 ч. в Чешкия център на  ул. "Г. С. Раковски" 100 ще бъде открита и изложбата на ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага, озаглавена "Разказът".

Друго събитие, част от програмата на фестивала, е изложбата SMART HUNGARY: Иновации в индустриалния дизайн през 24 примера. Тя очаква своите посетители в Инкубатора на София Тех Парк, а на 10 ноември от 16 ч. ще се проведе организиран тур. В същия ден от 18:30 ч. в Чешкия център ще се проведе и дискусията "Може ли да е малко по-разчупено". Участниците в нея ще могат да обсъдят общуването между различните групи, обвързани в цялостното развитие на творческия продукт, а разговорът ще се фасилитира от екипа на независимата образователна платформа Know-How-Show-How.

Отново в сътрудничество с Know-How-Show-How и водено от Ивелина Гаджева, на 11-и и 12-и ноември ще се проведе и клас за професионалисти на тема Включващ дизайн: Отвъд правенето на продуктите красиви.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase