Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

 Изложба на циркови плакати се провежда за първи път у нас. Експозицията е посветена на 125-ата годишнина от началото на цирковото изкуство в България.

Всички плакати са от личната колекция на журналиста Драгомир Драганов, който организира първата по рода си изложба у нас. Един истински парад на смеха - на това ще могат да се насладят посетителите в галерия "Райко Алексиев".

Всеки плакат носи в себе си история и емоция. Драгомир Драганов притежава най-голямата колекция от циркови плакати у нас.

От близо 2 хил. избира само 125 по повод 125-ата годишнина от основаването на българското цирково изкуство.

"Това е историята на моя живот. Откакто се помня събирам артефакти от всички циркови представления, които съм посетил и когато пораснах и превърнах хобито си в мисия, осъзнах, че съм единственият у нас, който не просто почита и пази историята на българския цирк, но и който говори с детски възторг за едно изкуство, което му е донесло възможно най-пъстри емоции от всеки, който изживява", каза пред Bulgaria ON AIR журналистът Драгомир Драганов.  

От първото посещение на цирково изпълнение магията на цирковото изкуство остава в сърцето на журналиста и до днес. Едва на 6 години Драганов се сдобива с първия си плакат, а историята с него ще помни за цял живот.

"Бях толкова увлечен в желанието си да взема този плакат от касите на цирка, бяхме с баба и сестра ми. Баба ми отиде да говори с касиерката, разсея се за момент, и в тълпата изгубихме сестра ми. Тя отишла при две какички. Казала си трите имена, адреса, казала, че се изгубила. Каките я довели до вкъщи, докато ние с баба обикаляме целия цирк да я търсим, а аз гордо стискам плаката и го пазя и до днес", разказа Драганов.

Експозицията е подредена ретроспективно от 30-те години до наши дни. Могат да бъдат видени и различните печатарски техники на едни от най-великите майстори на плаката в България като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов. А реставратори дават нов живот на някои ценни плакати. Думата "цирк" трябва да се използва по предназначение.

"Циркът може да се казва в България, но онова което се случва в България, не бива да бъде наричано цирк, защото цирк е изкуство на смелите, на самоотвержените хора, на хора от особен вид, летящите хора", посочи журналистът.

Желанието на Драганов е всеки, който посети изложбата да стане отново дете дори и за няколко минути. Всеки, който иска да се наслади на експозицията може да го направи до 10 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 2 години

Няма по-голям *** от про100 киро, а кокоро е икономиста му, който краде като ламя. Те си напълниха торбичките с милиарди, пък ние да му мислим как ще връщаме заемите, които циркаджиите и олигарсите ни натресоха.

3

Анонимен

преди 2 години

По-голям клоун от Радев няма! Оня иска да мяза на Путин! Чак и походката му имитира! Алооо, Путин е начело на имперска държава, Русия е велико нещо, много километри, много народ, много пари! А България е една малка национална държава! Дето както се вика- всички се знаем! И фуражката ми го сложили президент! Нямам думи!

2

Анонимен

преди 2 години

И опоричиха и цирковото изкуство. Клоунът, който е основател представител, му придадоха вид на чудовищее, като го включиха в разни кървави филми, филми на ужасите. Развалиха образа на клоуна

fallback