Pixabay
fallback

Кели Дилън е само на 24 години, когато е стерилизирана без нейното съгласие.

Годината е 2008-а и тя тъкмо е пристигнала в Централния калифорнийски затвор. Там Кели ще прекара 15 години заради убийството на съпруга си, направено при самозащита. Дамата е била системно малтретирана от бащата на двамата ѝ синове, които тя оставя в Лос Анджелис. Дилън приема присъдата си, надявайки се след 15 години да излезе на свобода, да се влюби отново и да има още деца.
 
Тази мечта обаче се срива, когато Кели казва на лекарите в затвора, че има болезнени спазми и те решават, че ѝ е необходима хистеректомия за лечение на рак на маточната шийка. Когато менструацията ѝ спира, Дилън научава от друг лекар, че всъщност никога не е имала рак и била стерилизирана против волята ѝ. Кели повече никога няма да може да има деца.
 
Историята на Дилън не е прецедент. Затворническата система в Калифорния принудително стерилизира 1400 затворнички, повечето от които чернокожи, между 1997 и 2003 година. Не е ясно колко точно са изпитали същия метод през 11-те години между 2003 и 2014-а, когато Кели и адвокатката ѝ Синтия Чандлър започват да работят по законопроект, който забранява принудителната стерилизация в затворите с цел контрол на раждаемостта.
 
Съдебните документи разкриват, че затворите са кодирали случаи като този на Дилън, както и такива с връзване на маточните тръби, като “медицински необходими“ и като такива държавата плаща за тях. Друг документ показва, че д-р Джеймс Хайнрих – специалист по гинекология, който е извършвал тези стерилизации, включително и на Дилън, ги нарича „по-малкото зло“.
 
Принудителните стерилизации са били извършвани, прикривани и заличавани в САЩ от десетилетия, а практиката все още продължава и е защитена с решение от Върховния съд през 1927 година. Според Ерика Кон – режисьор и изпълнителен продуцент на документалния филм „Belly of the Beast“, това е непрестанна битка, която се корени в расизма и остарелите закони. 

„Това е евгеника“
 
Кон за пръв път научава за несъгласуваната и необратима операция в затворите, когато се запознава с адвокат Синтия Чандлър през 2010 година. Чандлър управлява организацията „Justice Now“, която защитава жените и хората с различна сексуална ориентация в затворите. Като жена от еврейски произход, Кон приема темата доста лично.
 
„За мен това крещеше евгеника. Като еврейка, фразата „Никога повече“ се е запечатала дълбоко в ума ми“, казва Кон пред Insider, позовавайки се на думи от холокоста. Тя добавя, че принудителната стерилизация е различен вид геноцид и веднага е разбрала, че трябва да направи нещо по въпроса.
 
Още за принудителната стерилизация в Централния калифорнийски затвор, четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

българин

преди 3 години

Е нали разни учили и преучили доктори ни обясняват да не вярваме в теориите за конспирациите?Ето на, че има и такива, които са верни!И далеч не е само тази конспирация. Подобни стерилизации са били извършвани и в Европа. Имам предвид след 1945 г.Нацистите са стерилизирали чернокожите германци преди края на войната.Има и още много други конспирации. Например същия този медицински център който сега цитират - CDC, е правил експеримент с болни от сифилис в Алабама.

41

Анонимен

преди 3 години

Кели Дилън не е Алексей Навални. Това е друга работа.

40

Анонимен

преди 3 години

Е хубаво де, И за това 13 години?

fallback