fallback

Общ преглед
Руската зима е сезонът, който успява да вдъхнови най-голяма част от руските писатели, поети, художници и артисти. През този период от годината хората са имали време да се отдадат на мислите и семействата си. Зимата е символът на Русия, всеки чужденец свързва северната държава точно с този сезон.
Oще по темата


В Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София се откри изложбата „Руската зима. Очарованието на празниците в Коломенское“. Всеки посетител ще може да види истинска руска зима в един от най-красивите парк-музеи на руската столица Москва. На самото откриване присъства директора на Московския държавен обединен парк-музей „Коломенское-Измайлово-Люблино“ Всевелод Александрович Тимофеев, заедно с ръководителите на РКИЦ, свещеник и красивата уредница Лидия Чертницева, която изпълни ролята на болярка, разказваща за богатствата на музея, в който работи.

Конференция на българските аспиранти в Русия търси диалог между учените

Коломенское е включено в списъка на ЮНЕСКО със своята църква „Възнесение Господне“, построена в чест на дългоочаквания наследник на Иван Грозни, Василий III, през 1532 година. Това е първата тухлена църква по руските земи, архитект на красивата сграда е италианският архитект Петър Франциско Анибале.

През 2009 година е взето решението да се възстанови дървеният дворец на руския цар Алексей Михайлович Романов, който обожавал това красиво кътче от Подмосковието. Тук руският цар направил своя дворец, изцяло от дърво, в типично руски приказен стил.  Лидия Чертницева разказа пред всички гости на изложбата, че пътуването на Романов от Кремъла в Москва до двореца му в Коломенское отнемало 50 часа. Походът включвал над 300 коне и множество придворни, които да се грижат за царското семейство.

По време на изложбата „Руската зима. Очарованието на празниците в Коломенское“ ще видите още богат архив на красиви древни икони и снимки на обичаи по посрещането на новата година. Също така е представен и силно тачения сред руснаците празник „Масленица“ (Сирни заговезни), в този празничен период сред жителите на Русия е прието да се празнува цяла седмица, да се пекат много палачинки, символ на бъдещата плодородна година.

Входът за изложбата е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Няма нищо лошо в това, човек да допълни общата си култура като посети една изложба.

13

Щирлиц

преди 4 години

Антибългарски сайт.

12

Грозний

преди 4 години

Не знам защо се сещам за Банго Василий дето спасил ромите. Дали са го сурвакали в банята по време на дългите зими...

fallback