Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
"Фотографът на Пражката пролет" Йозеф Куделка откри лично изложбата си "Изгнания" в Софийската градска художествена галерия.

Куделка е много прецизен автор и много се грижи за неговите творби - иска да бъдат добре представени на публиката. В изложбата има една много интересна серия на негови автопортрети. Изложил е и свои оригинални филмови ленти, които също могат да онагледят процеса и начина на работа на самия фотограф. Той не е фотограф по образование, а авиоинженер, но можем да кажем, че Пражката пролет, го превръща в професионален фотограф. Това каза пред БНР Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия.

След множество странствания из Европа Йозеф Куделка получава френско гражданство през 1987 г. и в знак на благодарност към Франция, той дарява 75-те фотографии от серията „Изгнания“ на Център „Помпиду“ – Национален музей за модерно изкуство/Център за промишлен дизайн. Именно тази ключова за неговото творчество серия от творби представлява настоящата експозиция в СГХГ. Изложените знакови творби са от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на 20 век.

Йозеф Куделка е чешко-френски фотограф, роден в Моравия. Въпреки че завършва Техническия университет в Прага, работи много малко като авиационен инженер, преди да се отдаде на истинската си страст - снимането. Добива световна известност след като става свидетел и документира смазването на Пражката пролет от силите на Варшавския договор.

Негативите на снимките му се пренасят нелегално през границата и се публикуват в Sunday Times Magazine, с инициалите PP, поради опасения за сигурността му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback