Снимка: Личен архив
fallback

В Лондон предстои да бъде подредена първата голяма изложба на Острова на Хосе де Рибера. Директорът на галерия Dulwich Picture Gallery, която ще отвори врати за творчеството на испанския художник го нарича "предшественика на Куентин Тарантинo".

"Рибера: Изкуство на насилието" включва стая на кошмарните видения за мъченичеството на Свети Вартоломей, който е одран жив и ще завърши с прехода от религиозно изкуство към класическа митология - смъртта на Марсий убит от Аполон заради неговата дързост да предизвика бога в състезание, като музикант.

Други стаи ще държат рисунки и графики на твореца, включително подробно изследване на човешката уста, крещяща от болка, и сцена от ужасите на испанската инквизиция, в която главният инквизитор, седнал в един фотьойл, гледа жертвата, изкривена от болка, окачена от китките си на бесилка.

Дори през Средновековието, обсесивната концентрация на художника върху мъченичеството, мъченията и деформацията е странна, а два века по-късно поетът Байрон пише, че четката на Рибера е "опетнена от цялата кръв на всички светии". Изложбата обаче ще се опита да спаси гениалния художник от обвинението, че е просто блестящ садист.

Ксавие Брей, директор на колекцията "Уолас" и гост-куратор, описва Рибера като наследник на Караваджо: "Хиперреалистичните изображения на Рибера на екстремно насилие ще бъдат обект на очарование, докато се дивим на неговата художествена техника". Той прогнозира, че експозицията ще предизвика "усещане за изненада, шок и страхопочитание".

Хосе де Рибера, с прякор малкият испанец прекарва по-голямата част от живота си в Италия. Творбите за изложбата, която ще отвори през септември 2018 г., идват от Прадо и Лувъра, както и от музеи в Испания, Италия и САЩ, пише ArtPrice.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback