Снимка: НДК
fallback

 Творби, представени от 30 български галерии, самостоятелни изложби на наши и чуждестранни автори ще има на второто издание на Есенния "Салон на галериите". Форумът се открива на 13 ноември от 18.30 часа в Зала 3 на НК. и ще продължи до 17 ноември.

„Българските галеристи са хора, които полагат огромен труд и в същото време не получават подкрепата, която заслужават от държавата” , отбеляза изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршои и допълни “да си галерист и да можеш да продаваш изксутво, да го приютяваш - се изисква много професинална подготовка”. Мирослав Боршош изтъкна, че “подобни формати в цял свят са едни от най-авторитетните, а работата и контактите с галеристите е свързана с ясното разбиране, че културата е икономика”.

Освен участващите галерии, посетителите на Есенния „Салон на галериите” ще разгледат изложбите на Кеазим Исинов („Човек, земя, космос”), скулптурите на Снежана Симеонова („Успоредно”) и акварелите на проф. Иван Димов. Международното участие ще бъде представено от Кечкеметските художници, благодарение на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в Кечкемет ще бъде открито от посланика на Унгария Андраш Клейн в понеделник, 9 ноември, 18:30 часа, 3 ет. Изток.

„Такава духовна дейност се сблъсква с прагматизма на задъханото ежедневие и се появява въпросът „Защо го правим”? За нас са важни тези хора и каузата творбите им да имат свой дом в НДК”, каза Д-р Людмил Веселинов – член на Борда на директорите. Той уточни, че “много институции притежават картини и скултури, но ролята на тези произведения е да достигнат до максимален брой зрители - това е целта на галериите” поясни той.

Илияна Китанова – координатор на проекта издаде, че Ателие-колекция на Светлин Русев за времето на Салон на галериите може да се види само в Двореца, както с знакови произведения, така и с новите постъпления в колекцията му. Тя благодари на галериите от първото издание. „Те участват отново- значи сме се спарвили добре. Броят им нарасна от 24 през първото издание на 30. Дано догодина станат 40 и повече, а след 10 години да открием и десетото издание”, пожела Китанова и припомни, че „тримата автори на съпътстващите това издание самостоятелни изложби, правят рядко изложби – по веднъж на 5-7 години”.

По повод 330 години от рождението на Йохан Себастиан Бах, професори от НМА „Проф. П. Владигеров” – Велика Цонкова (цигулка) и Димо Димов (пиано) ще изнесат концерт в Зала 9. През всичките дни на Есенното издание ученици от Музикалното училище ще свирят в камерни изпълнения в Зала 3 от 17:00 до 18:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback