Снимка: Галерия "Етюд"
fallback

Какво е "Изкуство и оцеляване" ще ни покаже Борис Делчев в изложбата си, която е подредена в галерия "Етюд".

В рамките на изложбата ще видим общите проекти  и самостоятелни работи на  деветте художници, реставратори и декоратори от екипа на Борис Делчев: Маша Бакалова, Мира Тишева, Анна Пелтекова, Петя Денева, Йордан Тодоров, Рами Джазмати, Вацлав Копецки, Нели Копецки.

Някои от творбите са правени за частни клиенти от Ню Йорк, Маракеш, Истанбул,  Лондон, Париж.

"Изкуството се опитва да оцелява дори и когато е хванато в рамката на безмилостно безмозъчна поръчка. Намира си начини да избуи. Такива са и декораторите – изобретателни, издръжливи, едновременно изящни художници, ваятели, хамали, мазачи, разбърквачи и често – екип за спешна полева медицинска помощ. Защото условията винаги са вече дадени, въпросът е какво ще успеят да направят в тях и въпреки тях "Борис Делчев и екип", обяснява Ани Васева.

Галина Борисова разглежда изкуството като потребност и оцеляването като ситуация. "Ако приемем изкуството като евентуална необходимост, а оцеляването като възможна извънредност, то можем да кажем, че изкуството е всекидневно упражнение, а оцеляването - евентуална изключителност, която може да се избегне. И за да не се стигне до недоразумения, ние сме решили да устояваме на всякави предположения и обяснения. Обаче се терзаем, че нещата при изкуството и оцелявнето може да се оспорват, разменят или неглижират".

Творбите могат да се видят до 1 януари 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback