Снимка: Dada Culural Gallery/Bar
fallback

Две серии от фотографии озаглавени Roma caput mundi и Babelyulin представя италианката Imma Tuccillo Castaldo.

Творбите са само първите глави от фотографски проект, който представлява своеобразен дневник на едно пътуване. Imma го създава под влияние на концепцията на Уолтър Бенджамин за градския жител Фланьор

Flâneur in the 21st century се фокусира върху различни аспекти на концепцията за града. Градът е осмислен като привилегия за човека и историята да влязат в сложни взаимоотношения и така да разкрият нови противоречия за културата и нейните измерения; или като спомняне за изкуплението на грешките, което човек търси в урбанизацията и техническия прогрес. В контекста на града природата е ограничена, декоративна, и въпреки това успява да се наложи като нужда или дори необходимост.

Дневникът започва с фокус върху постояннaтa конфронтация между светското и временното: монументалността на Рим се сблъсква с тази на Люлин, квартал на София, посторен през 70-те години на 20 век, по време на комунистическият режим в България. Базирайки работата си върху концепцията на Walter Benjamin Flâneur, авторката представя своя нов поглед върху алиенацията на града - тя се стреми да разглоби настроенията му, а после отново да ги събере в изкуство, което й служи, за да провокира критично мислене у зрителя.

Творбите на Roma Caput Mundi са правени в Рим, а Babelyulin е сниман в квартал „ Люлин“ в София.
За техниката: Всяка снимка представлява мултиекспозиция, изградена чрез наслагването на няколко отделни кадъра (от три до десет), като при обработването на снимките не е използван фотомонтаж.

Изложбата може да видим от 7 до 30 октомври в Dada Culural Gallery/Bar.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback