Снимка: БТА
fallback

Произведения от керамика на Пикасо и Шагал от музеи във Франция ще бъдат показани у нас. Това съобщи днес пред репортери министърът на културата Вежди Рашидов. Той е договорил и участието на български художник в годишния международен симпозиум по керамика във Франция.

Рашидов каза, че е необходима децентрализация на монументалното изкуство в градската среда - да не се струпват много паметници на едно място, главно в центъра на София, както и на други градове, а всеки район да има свой площад с един знаков паметник. Така е по света, отбеляза Рашидов. Той допълни, че тези въпроси трябва да се решават координирано от експерти, държавни комисии, творчески организации.

Според министъра, цитиран от БТА, няма драма с уволнението на директора на Музикалния театър Марио Николов, въпреки че заповедта за освобождаването не може да му бъде връчена, тъй като е в отпуск по болест.
Такъв е законът, отбеляза Рашидов. По думите му тревожни са загубите на театъра от 600 000 лв. и проблемът с изплащането на заплатите.

За началото на новия сезон ще бъде назначен изпълняващ длъжността директор на Музикалния театър, а после ще бъде обявен конкурс за поста, посочи министърът. Той отбеляза, че е тежък проблемът с мениджмънта в културата у нас като цяло - никъде по света директори на театри не са режисьори или артисти, а са професионални мениджъри.

В Националния фонд "13 века България" липсват 4 млн. лв. - възложено е на новия директор Митко Тодоров да направи пълна проверка на дейността на фонда през двата мандата на предишния директор Греди Асса, каза министър Рашидов в отговор на въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback