Снимка: Sariev Contemporary
fallback

Първата самостоятелна изложба на известния чешки художник Иржи Кованда в България ще бъде подредена в Галерия Sariev Contemporary . „Нищо по средата“ е експозиция курирана от Едит Йержабкова и може да се види между 9 април и 17 май 2015 в пространството в Пловдив.

Иржи Кованда (р. 1953, Прага) е преподавател във Факултета по изкуства и дизайн в университета „Ян Евангилиста Пуркине” в Усти над Лабем. Негови работи са показвани в престижни галерии и изложби, вкл. във Виенския Сецесион, Тейт Модърн Лондон, Биеналето в Сао Паоло и Documenta 12. Творбите му са притежание на едни от най-големите световни музейни колекции.

Кованда печели международна известност след политическите промени от 1989 г., когато събитията и интервенциите му от 70-те и 80-те години на ХХ век са представени в международни проекти като East Art Map, Body and the East и Parallel Actions. В изложбата у нас ще се представят някои от тези негови най-ранни творби, така и съвсем скорошни – за да бъде видяна дълбинната им свързаност.

Това са онези най-известни акции от 70-те, в които той се опитва да свали момиче на улицата, наблюдаван от приятелите си; стои неподвижен по средата на тротоара с широко разперени ръце; обръща се назад и се вглежда в стоящия зад него на ескалатора човек; или нарочно се блъска в пешеходци по улицата. Тези работи са създадени преди всичко от желание за контакт. Но едновременно с това са така конструирани, че окончателно удовлетворение на това желание е невъзможно. Което е и причина често да бъдат интерпретирани като политически. Но това, което може да се твърди със сигурност, е, че те са едни от първите примери за това, което днес наричаме изкуство в публична среда.

От по-скорошните творби на Кованда ще бъдат представени колажи и такива, които изследват взаимоотношенията в света на хората и предметите чрез инсталации и обекти, в които се вижда умението на автора да превръща личните теми в обект на всеобщ интерес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback