Снимка: архив Булфото
fallback

Изложбата "25 години безкраен преход" представя карикатурната история на България за последните 25 години. Тя ще бъде открита на 11 декември в 18.00 ч. в Музея на социалистическото изкуство, съобщиха от музея.

Ще бъдат показани 146 карикатури от 24 автори, които са рисувани и вече публикувани и са автентично свидетелство за годините на прехода. По запазените оригинали личат следи от поправки, редактиране, указания към печатницата, уточнения и допълнения.

Повечето от карикатурите са публикувани във в."Стършел", но много от рисунките са видели бял свят и на страниците на централните всекидневници.

Карикатуристите, рисували по горещи, злободневни за времето теми, интуитивно са доловили тенденции и процеси, до чието осмисляне професионалните анализатори и коментатори стигат доста по-късно.

В експозицията са включени творби на Георги Чаушов, Велин Андреев, Доньо Донев, Николай Пекарев, Ивайло Нинов, Ивайло Цветков, Веселин Зидаров, Иван Кутузов, Георги Ведроденски-Мортус, Рачо Рачев, Борислав Георгиев, Чавдар Николов и други.

Подбраните карикатури са от лични архиви на художниците, от частни колекции, както и от архива на в. "Стършел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback