Снимка: Позор ООД
fallback

Общ преглед
В света на Близкия Изток ще ни пренесе за шести път фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR.

Тази вечер е откриването в Дом на киното с филма „Наследство”. Продукцията е режисирана от най-известната близкоизточна актриса Хиам Аббас. Освен режисьор, тя изпълнява и една от главните роли. Партнира й друга голяма звезда – Хафсия Херзи, която българската публика познава от ролите й в „Кус-кус” и „Изворът на жените”.
Фокус тази година е киното на Мароко, което според думите на единия от организаторите Здравко Григоров се отличава с повече пъстрота, топлота и хумор, за разлика от трагичните истории на близкия Изток.

Преди прожекцията на „Наследство”, във фоайето на Дома на киното ще бъде открита изложба „Палестина: Светата земя”.

Ден по-късно ще бъде открита и изложбата на Явор Ганчев „Меланхолия: Истанбул“. Фотографиите ще бъдат подредени в Червената къща, в зала „Пеша Николова” до 2 февруари.

Според автора Истанбул е град, който се променя толкова бързо и необратимо, че оставя след себе си една безкрайна меланхолия и носталгия по изчезващите неща. „Това е чувството, което ме обзема всеки път, когато се завръщам там. - споделя той и допълва - В годините си дадох сметка, че неусетно и неумолимо изчезват пространства и кътчета от града, специални за мен, които съм запечатвал в снимките си и които се връщам да търся, само за да установя, че безвъзвратно и безмълвно са изгубени.

Всеки град е обречен на промяна и отмирането на много от старите места е неизбежно, но с всяко мое следващо посещение на Истанбул, усещам все по-голяма меланхолия, тъй като се оказва, че камерата ми вижда улици, къщи, гледки и състояния - безценни находки от ежедневието, които постепенно изчезват. Едно от любимите ми места за разходки и снимки – много стар рибен пазар между Бешикташ и Бейоглу беше разрушен и сега съществува само в спомените.“

След откриването на изложбата гостите ще могат да видят премиерно филма „Рома Истанбул” на режисьора Йозгюр Акгюл.

Фестивалната програма, която включва около 70 филва, продължава до 2 февруари в салоните на Дома на киното, Евро Синема, кино Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback