Снимка: БТА

Картината "Източен вятър над Уихоукън" от Едуард Хопър бе продадена за 40,5 милиона долара на търг на "Кристис" в Ню Йорк,предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС. Платената сума е рекордна за творба от същия художник.

Картината е нарисувана през 1934 г. и изобразява пуста улица в градчето Уихоукън, щата Ню Джърси. Досега платното бе част отколекцията на Академията за изящни изкуства на Пенсилвания, пише БТА.

То бе купено от анонимен колекционер, наддавал за него по телефона. Предварителната оценка на картината бе между 22 милиона и 28 милиона долара. В тази своя творба художникът е доловил меланхолията в живота след Голямата депресия в САЩ. Хопър смяташе, че "Източен вятър над Уихоукън" е сред най-хубавите му картини.

Приходите от продажбата са предназначени за създаване на нов фонд към академията, който ще послужи за купуване на произведения на изкуството.

Предишната най-висока сума, платена за творба от Хопър, бе 26, 9 милиона долара за картината "Хотелски прозорец".

Напоследък към изложените на търг творби от Хопър се проявява голям интерес. През май картината "Блекуелс айлънд", нарисувана от него през 1928 г., бе продадена за19,1 милиона долара на търг на "Кристис", а през ноември 2012 г. платното му "През октомври на полуостров Кейп код" намери купувач за 9,6 милиона долара .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase