Снимка: Арт На Тъмно Зона
fallback

Изложбата Comics Sans Sens събира най-доброто от многобройни срещи на комикс-ентусиасти из цялата страна. Творбите са създадени от повече от един автор на принципа на т.нар. комикс-джем. Комикс-джем е събиране на комикс артисти, а и всички желаещи да се включат с цел импровизации в комикс форма.

Характерно за джемовете е, че се провеждат без предварителна подготовка на участниците и без уговорен сценарий на творбите. Всичко се случва на място, импровизира се, в повечето случаи дори без зададена тема. Тя се диктува от конктерното място, време и участници.

Всяка среща е различна, всяко пространство дава друга енергия, участниците са различни и всичко това е отразено в творбите им.

Важни са взаимодействието между хората, обмена на идеи, отпускането на въображението, включването на всеки един от участниците. Резултът е една сборна творба, с неочакван край, в която авторите са до голяма степен анонимни.

Идеите, които хрумват по време на тези групови импровизации, са най-ценното в творбите, като художествените качества остават на заден план. Ето защо изложбата трябва да бъде прочетена, а не само разгледана.

Включени са творби от джемове, организирани в различни пространства в София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас и Русе, които организаторите от Comics Bistro и „Ко-миксер” посетиха през изминалата година и половина.

Comicsbistro.net е авторски проект за споделяне на български онлайн комикси. „Ко-миксер” е периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни автори,  без продължение, които са обединени под една тема, различна за всеки брой. В момента се търсят творби за брой 5, на тема „В движение”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback