Снимка: Софийска опера и балет

Анекдоти за Верди - между реалността и легендата, разказва в София италиански експерт. "Верди: преоткриване и иновация на италианската мелодрама от 19-и век" е темата на лекцията, която ще изнесе Бруно Бертучи - журналист и музиколог.

Може да го чуем днес от 18.00 часа в Зала 4 на НДК, на фона на изложбата "В памет на Верди", съобщават от Италианския културен институт в София.

В лекцията, подготвена специално за 200-годишнината от рождението на композитора, чрез мултимедия и избрани откъси от най-известните му опери, Бертучи ще разкаже интересни анекдоти между реалността и легендата за Маестрото от Бусето.

Събитието е в програмата на института за 13-ата Седмица на италианския език по света (12-20 октомври) под патронажа на италианското посолство и на президента на Италия.

Бруно Бертучи е роден в Козенца, но живее в Рим от години. Завършил е педагогика в Падуа и DAMS (Дисциплини на изкуството,музиката и театъра) в Болоня, специалност музика. Преподавал ев основни училища в Италия и чужбина. Работи като журналист.

Сътрудничи на всекидневници като "Il Giornale", "L'Osservatore Romano" и "Quintessenza" и на музикални списания. Участва като музикален критик в няколко издания на Международния фестивал за пианисти в Бреша и Бергамо, както и в други музикални събития в Италия и чужбина. Изнася лекции и участва в семинари
по етномузикология.

Автор е на книгата "Confidenze Musicali" ("Музикални признания") на издателството Lombardo, Рим. Води музикалното предаване "Диапазон" по Радио Ватикан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase