Петър Стоянович. Снимка: БТА

Начинът, по който е управляван проектът за т.нар. "Български Лувър", не прави чест на България, заяви настоящият министър на културата д-р Петър Стоянович.

На пресконференция днес той обяви, че проблемите около бъдещата Национална художествена галерия са много. От думите му стана ясно, че министерството трябва не толкова да движи проекта напред, колкото да го спаси.

Не се знае още дали ще има два музея "под един покрив", тъй като в момента в сградата се помещава Националната галерия за чуждестранно изкуство.

По думите на министъра има строителство и напън да се усвоят едни средства, преди да е ясно какво и как ще бъде показано и изложено в тази бъдеща галерия. Липсвал и готов добре обучен екип, който да работи в нея.

"Чудя се как предишните управляващи от Министерството на културата не са го решили", отбеляза министърът и допълни, че е невъзможно да влязат някои произведения на изкуството, които могат да бъдат повредени от влагата, която остава след строителните дейности.

Д-р Стоянович обърна внимание и на престъпен договор, сключен по времето, когато министър на културата е бил Божидар Абрашев, със столичното заведение "Планет" - за 3 хиляди лева на месец за 10 години.

Оказва се, че неговата южна фасада пречи за осъществяване на проекта за музея, а в договора липсвала клауза за развалянето му.

"Трябва да видим дали можем да направим строителните дейности в южното крило, докато това заведение извършва своята дейност. Такъв абсурд досега не съм виждал", категоричен бе още той.

Все пак Стоянович заяви, че галерията може да бъде отворена през есента на 2014 г. Това обаче ще е възможно, ако навреме приключат строителните работи, а също така изсъхнат помещенията и бъде обучен персоналът.

Той посочи още, че към момента в проекта не е заложена сума за вътрешното обзавеждане на галерията, а за тях са нужни допълнителни суми между  8 и 12 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase