Снимка: Ателие 313

Едно от най-хубавите провокации в програмата на Ателие 313 се крие в очакването, в изненадата, че ще видиш нещо ново, непознато. Именно любопитството, когато един автор представя за първи път работата си пред публика, е довела за пореден път тук актьорът Димитър Стефанов. „Следвам една хубава инициатива, която се роди, когато бях част от трупата на Ателие 313, наречена творчески срещи", разказва той. 

Събитието се случва за осми път и се превръща в традиция. Все повече хора присъстват и участват в инициативата, която събира ведно всички видове изкуство. Програмата продължава повече от 5-6 часа, а сценичните покази се редуват с кино, изложби и литературно четене.

Димитър сподели, че за разлика от миналото, артистите от различните гилдии нямат свой дом, в който да се събират, и не могат да обменят опит. Именно идеята с творческите срещи е била да се създаде българска артистична бохема. Актьорът разказа, че не е пропускал нито едно издание и така е видял как все повече хора - случайни зрители и колеги артисти, идват в това пространство и гледат от всички изкуства по малко.

„Има танци, актьорски етюди, видео откъси, има цирк, имали сме и въздушна акробатика, аржентинско танго, късометражни филми, най-различни изкуства. Хората, които идват тук, показват изкуството, в което са добри, и след това оставаме, за да си поговорим", отбеляза още той.

Сред актрисите, които за първи път идват на събитието, е Мариела Станчева. Въпреки че познава отдавна организаторите, тя едва сега разбира за събитието и веднага решава да участва в него. Така присъстващите се запознаха с нейния моноспектакъл „Многоклетка“. Това са унгарски разкази, побиращи общочовешки истории, преплетени с музика на роял. „Спектакълът се случи по странен път за мен. - сподели Мариела пред Dnes.bg. - Нямах намерение да правя представление. Директорът ме покани да направя нещо за една вечер. Хареса го. Започнах да го развивам и да го мисля в посоката на представление. Сега ще се случи за пети път", разказва тя.

Сред участниците срещаме и Бела Беновска, която е стара познайница на Ателие 313 и винаги участва с „безотговорна, безотказна и безвъзмездна помощ“. Този път тя е част от официалната програма - като представя свои стихове и участва с изложба - инсталация.

"Неформалността в случващото се кара хората да участват в пърформансите и спектаклите на другите. Мисля, че това е уникална идея, поне за София“, отбелязва Бела за събитието. Тя обясни, че снимките от нейната инсталация са от велосипедно пътешествие по нашето Черноморие през 2007 г. „Избрала съм някои, които показват красотите на бреговете ни. Реших да наредя снимките като парчета в кашони. Всичко е прикрепено с кабърчета и скоч. Писано е на ръка - в цялото изпълнение няма претенция показаното от мен да е изложба. А що се отнася до поезията ми, тя е събирана от най-различни времена. Това, което ме вдъхновява, са срещите с хората, новите места и завръщането при старите - така ги преоткривам. Именно това се случва и с Ателие 313", споделя тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase