Снимка: Галерия "Лоранъ"

Общ преглед
Динамиката в неповторимия почерк през различните периоди на Лика Янко могат да се открият в новата изложба с нейни творби, която се открива в Галерия „Лоранъ“.

Поводът за експозицията е навършването на 85 години от рождението на художничката .Около 20 нейни творби ще бъдат подредени в галерията от 25 март. Така може да видим богатия и ярък колорит в платна от 50-те и 60-те години до почти безплътните, нежни образи в последните й картини.

Едва 15 – годишна, Лика Янко е приета в Художествената академия, където учи живопис при проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. Макар искрено да се възхищава на своите учители, младата художничка чувства, че е различна.

Невъзможността за вместване на нейния самобитен стил в рамките на художествените изисквания на соцреализма се потвърждава през 1967 г., когато първата й самостоятелна изложба е преждевременно закрита, а Лика Янко е обвинена от критиката във формализъм и авангардизъм. Така, в продължение на четиринадесет години, творчеството й остава скрито за широката публика.

В този период на отдалеченост от българското общество обаче изкуството на Лика Янко се радва на международна слава и голям интерес от страна на представители на повечето дипломатически мисии у нас. През 1981 г., реабилитирана от Людмила Живкова, организира изложба, която постига голям успех и творбите й получават заслужено висока оценка.

Изпълнено със сложна символика, изкуството на Лика Янко днес добива все по – голяма популярност сред ценителите. Експозицията в галерията представя широкия обхват на тематиката в платна от различни творчески периоди, съчетан с константното философско послание и дълбоко преклонение на художничката пред силата на Природата.  Изложбата може да се види до 15 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар