Снимка: Sofia Architecture Week

Общ преглед
В над 50 презентации и дискусии ще се включат лектори от цял свят по време на Sofia Architecture Week. Форумът започва от 26 ноември в София. Мотото тази година е „Архитектура търси култура“.
Първата дискусия е в НДК, в която ще участва и кмета на столицата Йорданка Фандъкова, както и представители на министерства.

Официалното откриване на фестивала ще се състои от 18:00 часа в зала 7 на НДК.

Иначе сред гостите ще е Майкъл Стентън, който ще представи устойчиви проекти в областта на културата и изкуствата. Стентън е един от лидерите на американската архитектурна общност, заемал отговорни и ръководни постове на местно, щатско и национално ниво в Американския институт по архитектура (АИА), носител на многобройни проектантски награди, сред които за Цялостен принос 2010 от Калифорнийския Съвет на Американския институт по архитектура.

От 19.00 щафетата поема Дейвид Бъргман (САЩ) – преподавател, анализатор и консултант по актуални и важни за града теми като икономически аспекти на градското развитие, политика на обществените пространства и културна индустрия. В лекцията си ще разкаже как се развива публичното пространство в съвременния град като използва за пример ситуацията в Лос Анджелис. Гостуването му се осъществява с подкрепата на Американското посолство в България.

Закриващата лекция ще е на Рейулф Рамстад от студио Ramstad Architects – норвежко архитектурно студио, което прави изключителна архитектура на изключително сурови и красиви места. На SAW 2012 те участват с изложбата си Transforming Landscapes, която представя техни реализации в драматични природни условия, а на лекцията си ще разкажат тяхната версия за задължителния диалог на архитектурата със заобикалящата я среда.

Един от показателните проекти на норвежците е туристическият маршрут Trollstigen, който включва посетителски център и платформи за наблюдение на високопланински проход със забележителното име “Стълбата на трола”. Посетителският център представлява нагънати една спрямо друга бетонни черупки, повтарящи планинските върхове наоколо. Платформите са от кортен, бетон и стъкло и на места изглеждат подходящи само за хора със силни нерви.
Петото издание ще продължи до 2 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase