Снимка: Sofia Architecture Week

Тенденциите в съвременната архитектура ще се съберат и на петото издание на Sofia Architecture Week. Международният форум ще търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., форумът се разраства в платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Тазгодишната наситена и разнообразна програма, която ще се проведе от 26 ноември до 2 декември включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, намеси в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките.

Фестът ще се проведе в НДК и още няколко локации - Чешки център, Институт Сервантес, Галерия Алма Матер, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Hall.

Събитието ще провокира широк обществен дебат за бъдещето на комплекса НДК и преосмисляне на цялото пространство (сградата, парка и всичко останало). Това е темата на работилница в предварителната програма, както и на дискусия в откриващия ден, на която е поставена темата за конкурс за бъдещето на комплекса.

В петото издание на Sofia Architecture Week ще се включат над 70 участници от цял свят, а лекционната част ще посрещне близо 20 чуждестранни лектори от САЩ, Китай, Индия, Корея, Израел, Норвегия, Италия, Австрия, Румъния, Германия, Дания, Малта, Сърбия, Албания, Македония, Словения.

Фестът ще се състои от 26 ноември до 2 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase