Снимка: Sofia Architecture Week

Тенденциите в съвременната архитектура ще се съберат и на петото издание на Sofia Architecture Week. Международният форум ще търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., форумът се разраства в платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Тазгодишната наситена и разнообразна програма, която ще се проведе от 26 ноември до 2 декември включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, намеси в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките.

Фестът ще се проведе в НДК и още няколко локации - Чешки център, Институт Сервантес, Галерия Алма Матер, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Hall.

Събитието ще провокира широк обществен дебат за бъдещето на комплекса НДК и преосмисляне на цялото пространство (сградата, парка и всичко останало). Това е темата на работилница в предварителната програма, както и на дискусия в откриващия ден, на която е поставена темата за конкурс за бъдещето на комплекса.

В петото издание на Sofia Architecture Week ще се включат над 70 участници от цял свят, а лекционната част ще посрещне близо 20 чуждестранни лектори от САЩ, Китай, Индия, Корея, Израел, Норвегия, Италия, Австрия, Румъния, Германия, Дания, Малта, Сърбия, Албания, Македония, Словения.

Фестът ще се състои от 26 ноември до 2 декември.

Коментари Напиши коментар

4

От 3

преди 9 години

В коментар N3 изложих виждането си относно това, какво средище би трябвало да стане градината около НДК. Нека архитектите се съобразят с такива идеи, когато подготвят проектите си, но и общинските власти, а също и МВР да се погрижи това място да не бъде сборище на социалната *** на София.Да не говорим пък за онези граждани, които довеждат там завързани на повод своите огромни песове от бойни породи и, щом стигнат до градинката пред НДК, отвързват зверовете и ги пускат да търчат на воля!

3

Нека около НДК

преди 9 години

и занапред да се събират млади хора, но такива,които се вълнуват от проблемите на България, от изкуство,наука и култура!Нека на това място да срещаме онези утвърдени дейци на науката и културата, които вече са се оттеглили в пенсия.Да можем да контактуваме с тях, докато си почиваме на пейките.А сега какви "контакти" с възрастни хора се осъществяват там? Мошеници се озъртат за самотно седящи старци и се опитват да ги излъжат - уж можело да спечелят не-знам-какво, ако подпишат нещо или дадат пари

2

Помня ТВ-предваване

преди 9 години

Репортерката, в късен нощен час, питаше пубертетчета, мотаещи се около НДК, какво мислят за своите връстници математици с международни отличия. Грозноват *** измуча:"Математиците - между циците!" Наоколо пърхаха 12-13-годишни Лолитки,облечени в стил "Ела,вълко, изяж ме!" Това бяха бъдещите парии на Бг - на тях висока култура не им е нужна, но и мястото им не е в центъра на града - като въшки на чело! Мястото им е сред бунищата, в които са превърнати междублоковите пространства в периферията.