За първи път у нас гостува изложба на Деймиън Хърст. Снимка: Reuters

Кръст, украсен с хапчета, които като скъпоценни камъни изтъкват стойността си за човешкия просперитет, череп,
символизиращ смъртта, и пеперуда, напомняща за крехкостта на живота - това са основните теми в гостуващата за първи път у нас изложба на Деймиън Хърст.

Експозицията е кръстена "Нова религия" и може да се види от 18 октомври до 2 декември в Националната художествена галерия.

Изложбата "Нова религия" е "зачената" в началото на 2004 г. с два или три принта, но тъй като темата допаднала на Деймиън Хърст, той я разширил с циклите "Апостолите" и "Пътят на кръста", обясни Пол Столпър. По думите му провокативният британски творец е търсил алюзията с църква, затова добавя и скулптури, предаде БТА.

"Някои хора се нуждаят от религия, други от медицина и лекарства. Деймиън Хърст застава зад посланието, че изкуствотое много по-важно от религията и науката", каза още Столпър.

Според куратора на инсталацията Артемис Потамяну Хърст никога не предлага отговори, а поставя само въпроси. По думите й "Нова религия" трябва да се разглежда като цялостна творба, а не като сбор от различни елементи - скулптури, принтове и конструкции.

Инсталацията включва три цикъла принтове върху копринени платна: "Пътят на кръста", "Раните на Христос" и "Апостолите", където фигурите на Христос и дванайсетте апостола са заменени от различни видове лекарства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase