Снимка: Галерия Индустриална 11

"Първичната материя" е изложба живопис, рисунка и графика на Владимир Димитров - Майстора. Творбите може да видим от 19 септември до 15 октомври в галерия „Индустриална”. Със събитието се отбелязва 130-та годишнина от раждането на големия художник.

Експозицията е част от цикъла „Шедьоври на българските галерии". Включените 65 живописни, акварелни и графични творби на Майстора са избрани с желанието да се върне внимание към онази част от ранното художествено наследство на твореца, която обикновено остава в пограничното поле на възприятието през годините, отбелязват организаторите.

Подбраните от фондовете на редица художествени галерии в страната, както и непоказвани досега творби от частни колекции представят една съкровищна, съкровена част от делото на художника. Част от творбите, създадени непосредствено след Първата световна война, са проекти, към които художникът се връща отново и разработва в следващите години.

В този смисъл те могат да се възприемат като „архетипни” за творчеството му. Включена е и част от военната продукция на Майстора. От тези рисунки с молив и туш добиваме представа за съпричастието и честността, на които художникът е способен.

Високата оценка, която тези документи получават от критиците на времето доказва тяхната изключителност и ги поставя далеч над останалата продукция на българските военни художници. Живописните творби - намиращи се в непоказвани до момента частни колекции, завършват и допълват експозицията като представят и зрелия период на художника, в който той, запазвайки бистрия си и новаторски подход, довежда до синтез предишните си дирения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase