Снимка: ON Fest

Малко преди стартирането на ON Fest успяхме да си поговорим с GOAT– един от графити- майсторите, който ще покаже способностите си по време на тазгодишния фестивал за градска култура, спорт и изкуства. Това ще направи заедно с едни от най-големите майстори на графити по света, които са вдъхновявали и него. Сред любопитните международни участници са легендата на европейската графити култура - германецът Omsk167, както и сънародниците му от Дрезден - Caparso и Slide.

Кои са държавите, където графити хората могат да се развихрят, може ли да се превърне Кремиковци в нещо по-красиво и още разни работи сподели GOAT пред Dnes.bg.

Заедно с Dilom, Esteo, Funne и колективът 4+ си част от тазгодишния ON! Fest . Какво е усещането? Разкажи ни за миналата година.

Прекрасно е да си наред с най-големите имена в Графити-арт сцената в България. Доста интересно ще се получи, всеки си има индивидуален стил и стените са перфектни. Миналата година всичко беше на ниво, с доста добра организация от страна на Rush team. Хората които бяха знаят за какво става въпрос.

Имаш ли си любимец сред останалите участници, включително и сред международните гости?

Като голям фен на Традиционните графити и най-вече на писането, доста се вдъхновявам от нещата на Funne, Omsk и Brus.

Самият ти кога се запали по графити? 

Някъде края на 90-те, с навлизането на интернет .

От къде се учи?

В самото начало, само от Български графити, беше нещо толкова ново и чисто за мене. Бях адски горд с родната ни сцена по това време. Тогава беше достатъчно просто да пръскаш с флакони, да размахваш боя, т.е. да експериментираш. Сега нещата са различни, има тонове информация и с реално с желание, човек може да се научи за отрицателно време.

Колко е трудно да поддържаш добро ниво в България?

За повечето артисти трудностите идват от страна на финанси и време, доста талантливи райтъри се отказват най-вече поради тази причина. Не е лесно със сигурност, но със старание, ясно изградена цел и постоянство - можеш да постигнеш всичко.

Може ли да се каже, че и у нас може да се зароди традиция на това изкуство?

Традиция си имаме, при това доста индивидуална. Важно е да се спомене че сме дали Кирилицата на света. Все пак, не трябва да забравяме, че графити е най-вече писане и изкуството на почерка.

Коя е страната, в която художниците на графити биха се чувствали най-добре?

Още по темата

Колкото се може повече страни. Всеки артист е различен, някой търсят спокойствие - други приключения. Ако опознаеш един град добре и го уважаваш - няма начин да не се чувстваш като у дома си. За мен лично - България, Гърция, Сърбия, Франция и Испания са ми в личния топ 5.

А има ли сграда, която мечтаеш да нарисуваш?

Не съм се замислял, но може би - фабриката Кремиковци за един ден. Предпочитам да пиша върху метал, предполагам, че там има в изобилие. Те сега май ще я продават, така че искам да се обърна към бъдещия собственик за съдействие, може да се получи нещо невиждано до сега.

Тази година наградата ще е един ден с теб, какво ще се случва през този ден?

Oчаква се да е много цветен ден, най-вероятно ще е на следващия ден след фестивала. Идеята е да прекарам един пълен творчески ден с победителя от батъла, повечето фествали дават само парична награда. Ние искаме да споделим и ноухау, опит и графити гледна точка. Денят започва с кафенце по време на което се минава през обсъждане на стената, локация, големина. После рисуване на скица, избиране на флакони и екшън. Това ще бъде едно тотално графити изживяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase