Снимка: Вечер на галериите

Седем столични галерии се обединяват зад мотото „Вечер на галериите”. Те ще отворят врати на 15 юни между 18 и 22 часа.  В пространството на ул. „Самуил” между „Солунска” и „Денкоглу” ценителите на изкуството ще видят пет фотографски изложби, съвременна живопис и пластика, приложно творчество, документални филми.

„7/30” се казва съвместния проект на галериите, оформящи атрактивна арт-зона в центъра на София – на 30 метра от двете страни на ул. „Самуил” са разположени седемте обекта: галериите „Астри”, „Париж”, „Алгара”, „Дега”, „Арт-къща Куклите”, „Тера арт студио” и музикален център „Борис Христов”.

Подобна съвместна инициатива за първи път се прави в столицата и организаторите се надяват да превърнат събитието в традиционно.

Очаква се в бъдеще в проекта да се включат и други галерии, намиращи се на същата или пресечни улици и така форматът „7/30” да разшири параметрите си.

Концентрацията на толкова артистични пространства на едно място е дар за столицата – вместо да обикалят из града, жителите и гостите на София ще могат да виждат едновременно ценни експозиции и разнородни изкуства.

В галерия "Астри" може да видим от 15 до 30 юни проекта на Алеш Хръдличка „Към сенките на Мо Ти”. Доктор по фолософия и изкуствознание, роден в Бърно, Чешката Република, Хръдличка прави опит за образен прочит на философските търсения и емпиричните оптически открития на древнокитайския философ Мо Ти. Това е един съдържателно-формален диалог със зрителя в посока на „мъртвата архитектурна материя”, „първичното, което потъва в сянката”, „сенките на душите ни и тяхното отражение”, „фигуративен минимализъм”.

На 15 юни от 20 часа, в двора на галерията на ул. „Цар Самуил” 34 ще се прожектират няколко късометражни филми.

Демонстрация и изложба на интериорни кукли „Морски феи” представя арт-къща „Куклите”. Авторите на това забавно приложно творчество са деца и възрастни от „Творилницата на Жени”. В нощта на галериите в „Куклите” ще бъде представена и фотоизложба от Първия детски международен фестивал „Магията на куклите”, проведен през юли 2011 г. в Санаториално оздравителен комплекс „Камчия”.

Галерия „Париж” ще ни представи "Другата реалност". Фотографската изложба на Таня Граматикова и Кристиан Александров е част от „Месеца на фотографията“ и ще представи двама автори, работещи в сферата на сюрреалистичното и фотоманипулацията. Таня Граматикова ще покаже серия еротични фотографии, както и две известни свои творби, посветени на Фрида Кало.

Кристиан Александров е майстор на фотомонтажа и ще поведе зрителя из различните „стаи“ на подсъзнанието, където страсти и мистерии се преплитат във въздействаща и провокираща зрителна амалгама.
В галерия „Алгара” може да видим проекта на Радостин Димитров "С обаяние на жена". Проектът представлява нежни портрети, обвити в тайственост.

„Дега” ще участва със сборна изложба - живопис на утвърдени автори на българското изобразително изкуство от различни поколения: от старите майстори Ненчо Балкански и Ангел Нинов до Златка Дъбова, Найден Станчев, Здравка Василева и други съвременни живописци и графици. Малкото артистично пространство ще се превърне в пресечна точка на обмен на идеи и провокации.

Художникът Красимир Бекяров ще покаже третиране на керамични плоскости с цвят с "Плоскости" в Тера арт студио.

И последно на 15 юни от 18.30 Музикален център „Борис Христов” ще ни представи „Дево честна и пресветла” – концерт на Таня Лазарова – сопран, Станислава Марчева – мецосопран, Светослав Лазаров – роял. В програмата са включени фрагменти от Бах, Моцарт, Вивалди, Хендел.
В арт-галерията на центъра можете да видите фотоизложбата на Румен Статков и Мартин Карнолски „Ехо от неравноделен миг”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase