Снимка: Италиански културен институт
fallback

"Колажните карти се пробудиха" е новата изложба, която може да видим от 4 юни в изложбената зала на Столична Библиотека.

Откриването е от 18.00 часа. Неин автор е Марко Джерби. Експозицията е предложение на Италианския културен институт в рамките на Италианския Фестивал 2012, в синхрон с водещата културна тема на годината „Културни територии на Италия”. Експозицията ще бъде придружена от каталог, който да придаде нужното значение на работата на художника. Изложбата ще може да се разгледа до 15 юни.

Ще бъдат изложени колажите на оригиналния флорентински автор от последните пет години. Те са част от художествения цикъл „Картите на Италия”. В тях присъстват неореализъм, визуална поезия, италиански поп арт, чудноватия и театрален начин на разказване на Фелини. Настоятелността, цитирането и графичният вкус, с който са предложени, им придават изключително достойнство на оригинални и лични творби.

„Идеята на изложбата е да подчертае творчеството на съвременните италиански автори и да хване най-скритите аспекти на италианската култура, подчертани с ирония в произведенията на Марко Джерби”, казва Директора на Института, г-жа Анна Амендоладжине.

Марко Джерби е роден 1966 г. във Флоренция, но живее и твори в Словакия, гр. Свети Юр. Изследовател на класическите науки, от края на 80-те влиза в контакт с новите художествени действителности в Италия, както и в чужбина.

Първата си изложба прави през 1995 г. В нея той представя творби, реализирани с техника, основаваща се на използването на печатарски мастила и вдъхновена от художествените движения в Тоскана през 60-те.

Запознава се с Роберто Малкуори във Флоренция, а после се свързва и с главните действащи лица на „визуалната поезия”. Между 2005 г. и 2012 г. той прави многобройни самостоятелни, както и колективни изложби в Италия и чужбина. Наскоро бе селекциониран за биеналето в Ню Йорк 2012/2013.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback