На 15 март от 19,00 часа в галерия Credo Bonum ще се открие изложбата „Големият взрив“.

Това е първата изложба в обновеното пространство на ул. "Славянска" 2.

„Големият взрив” е кураторски проект на Светлана Куюмджиева, в който теорията за възникването на Вселената се явява като символ едновременно на край и на ново начало.

Изложбата пресъздава един друг свят, възникнал от поуките, големите екологични опасности и катастрофи на нашето съвремие. Този свят се появява в тъмнина и в постапокалиптични условия, където документ и мит, художествена фикция и реалност се сливат ведно.

Идеята обединява няколко различни теми, свързани с взаимоотношенията между човека и заобикалящата го среда в контекста на климатичните изменения.

“Взривът” черпи енергия от изкуството на съвременни български художници, архитекти и дизайнери като експеримент, който ползва галерията буквално за лабораторно поле.

До 30 април там ще се развива необичайна, изкуствено култивирана и мутирала екосистема, чиято цел е да посочи ясно и някои от драстичните проблеми, и решения.

Нови адаптирани видове, камари от амбалаж, герила градинарство, заплахи от Космоса, отговорна архитектура, емоциите и усещанията на хората в пустинната ситуация на Земята след голямата екологична катастрофа, последиците от човешкото присъствие са част от елементите, които съставят този нов свят.

Някои от произведенията са направени специално за проекта и ще бъдат показани за първи път пред публика.

В изложбата участват Светозара Александрова, Иво Бистрички, Рада Букова, Петко Дурмана, Никола Енчев/Стефан Ванков, арх. Николай Маринов, Бора Петкова/Жулиана Мори, Симеон Стоилов, Красимир Терзиев, София Христозова/Марта Димитрова, Вероника Цекова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase