fallback

До 2 март в галерия „Сезони” ще бъде съвместната изложба на Ива Кръчмарска и Димитър Грозданов.

Зад заигравката с имената стои друга по-съществена причина, която събира авторите и тя е трайна насока в практиката на Димитър Грозданов.

Дали в разнообразните си акции, дали във фестивала в Балчик или в колективните проекти за Националната галерия, професорът от години включва в активностите си студенти от Националната художествена академия и Нов български университет.

Благодарение на този демократичен педагогически метод специалностите „Текстил” и „Керамика” в Художествената академия излъчват възпитаници с много по-динамично и универсално мислене, които се реализират далеч извън границите на тясната специалност.

Сред тях е и Ива Кръчмарска, която завършва „Текстил” през 2010 г. и още в дипломната си работа демонстрира необичайна склонност към монументалната форма и първичните структури на текстилното изкуство.

Естетизирайки такъв основен елемент като текстилната нишка, младата художничка създава пространствени обекти със самостойно пластическо въздействие и метафорична образност.

В галерия „Сезони” Ива Кръчмарска представя най-новата си серия необичайни обекти – своеобразни гнезда, изплетени от безкрайни ленти със саморъчно изписани послания.

В епохата на електронните медии младата авторка мобилизира класическия текст, който чрез играта на невъзможното разчитане отпраща зрителя към основите на човешкото познание и опит.

От години възприел неформалния език като своя творческа стратегия, Димитър Грозданов представя два нови цикъла черно-бели платна, изградени с типичната за него техника на епоксидна смола и оловни инкрустации.

В тях многократно е интерпретирана символиката на кръста, заложена като вечна образна метафора на човешките изпитания и съдба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

art in nubiq

преди 13 години

Edna izlojba ne e nai lo6oto ne6to,koeto moje da ti se slu4i s izkliu4enie na slu4aite na otqvlen pedofilizam !

1

Може да са майтапчии

преди 13 години

Ще видим изложбата, такива събития са интересни. Но как пък решиха да правят заедно изложба? Много хора, като видят плаката, ще помислят, че това е реклама на постановка на Сатиричния театър, посветена на алкохолизма- хем Кръчмарска, хем Грозданов!Но може пък нарочно да са търсили този ефект, ако са майтапчии.

fallback