В новата галерия "1908" ще видим уникалната изложба с графити и изящно изкуство на един от най-важните български артисти в областта – Nasimo (познат още като Nast, Naste, Naster).

С нея той за пореден път чупи стереотипите за изкуство в България и изненадва с нови работи, които размиват границите между графити, стрийт арт и класическо изобразително изкуство.

Eкспозицията всъщност е подготвена за Канада, където ще гостува в две галерии в следващите месеци.

Nasimo обаче решил да използва случая и да покаже картините си и в София, преди да замине с тях за Ванкувър.

Изложбата се състои от над 50 неизлагани досега платна, скулптури и видеоматериали, както и снимки на боди арт, направени с помощта на фотографа Ивомир Пешев и модела Ива Янкулова.

Централно място в експозицията обаче има не интересната естетика, а личната позиция.

Красноречиви са имената, които носят платната – Body Shopping, Amortization, Nasty game, Destroy.Fear.Love.Salvation, Sick Fuck, Bad Obsession, Don't Damn Me.

Разгледай някои от работите.

Изложбата е задължителна както за дългогодишните фенове на Nasimo, така и за по-широк кръг фенове на изкуството, които ще видят графитите в нова светлина.

Nasimo отдавна предпочита платното пред улицата, но сега прави поредната крачка в развитието си на артист и това не остава незабелязано в чужбина.

Поканата за канадския си гастрол Nasimo дължи на списание Between the Cracks, които го откриват в интернет и излагат негови творби на кориците на два поредни свои броя.

Between the Cracks е списание за музика, изкуство, култура и субкултура. Именно те предлагат и организират едномесечна самостоятелна изложба на Nasimo в галерията The Fall във Ванкувър.

Впоследствие експозицията ще бъде преместена като част от обща изложба в друга ванкувърска галерия.

Nasimo започва да рисува още в средата на 90-те години и остава в историята като един от първите графити артисти в България. Завършва изобразително изкуство във Велико Търново и освен с графити започва да се занимава и със стрийт арт.

С годините организира множество български стрийт арт изложби и събития. Паралелно с това взима участие в редица международни фестивали. За него са писали чужди списания и някои от най-реномираните графити и стрийт арт сайтове в света.

През 1999-а общият му сайт с Ndoe от DRS се изкачи в Топ 10 на най-добрите сайтове за графити в света.

Сега, 10 години по-късно, самият той е сред най-важните имена на артисти в областта.

Изложбата му е в галерия "1908" (Ангел Кънчев 1) до 8 март.

Вижте видеото за изложбата:


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase