Бойко Кадинов е заместник-председател на Камарата на архитектите. И автор на изложбата. Снимка: Стандарт
fallback

Може ли архитектурата да влезе в музея и да застане до живописта, скулптурата, фотографията, концептуалното изкуство? Според Националната художествена галерия - да.

Затова там вече е създаден нов постоянен отдел (“департамент”) за архитектурно творчество. За първи път в историята й се организира специално пространство, в което ще се експонират значими образци на националната ни архитектура.

Началото на инициативата се постави вчера с изложбата “Архитектурни Скуларии” на арх. Бойко Кадинов, която разглежда именно проблема за границите (търси зониите на взаимодействие) между архитектурата и другите изкуства – от пластичните до литературата и философията. 26 реализации на арх. Кадинов в широкия диапазон от архитектона “Обиталище” (София, Брюксел) до мащабния хотелски комплекс (с площ около 30 000 м2 на брега на Черно море), отличен с наградата “BRAMAC” (Виена) – са превърнати в картини.

Изложбата следи пътя на съвременната архитектура – от идеята през пазара, реализацията и публичността до галериите за изкуство и обратно. Какви препяствия среща по него и как ги преодолява. Кои са нейните “естестени врагове” и възможни съюзници в модерната култура.

“Архитектурни Скуларии” се осъществява под егидата на Министерство на културата и Европейския Културен Парламент и е част от европейски проект с участието на представители на архитектурата, изкуството и културологията на Франция, Англия, Русия, Австрия и др. По покана на Международния съвет на френските архитекти тя ще бъде представена и в изложбените салони на кулата “Мон Парнас” в Париж.

“Архитектурни Скуларии” е в "Бял салон" на Националната художествена галерия до 27 февруари. Фотографиите са на Ангел Пенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback