От тази седмица на българския книжен пазар е новият роман на извесната писателка Александра Маринина – един от най-успешните руски автори в последните години.

Определяна като руската Агата Кристи, Маринина за пореден път предсавя увлекателна интрига и силни персонажи в “Жертвата неизвестна”, издание на издателска къща “Хермес”.

Почитателите на доброто старо крими ще бъдат впечатлени от интересното развитие на събитията в книгата, като заедно със следователя Татяна Образцова ще се чудят каква е връзката между убийството на семейство Шкарбул в Москва и смъртта на старицата Бахметиева в Санкт Петербуг.

По традиция, щом човек се разрови по-надълбоко в тайните на подземния свят, неминуемо се превръща в мишена. Образцова разбира, че животът й е застрашен от престъпна група, присвояваща апартаменти на стари хора, която е пуснала пипалата си в полицията и следствието.

Очарователното е, че Таня не е единствената жена-следовател в книгата. Намесва се и Анастасия Каменская, която се опитва да разкрие жестокото убийство на семейство Шкарбул. Пристигайки в Петербуг, Настя търси съдействие от Татяна и не след дълго двете установяват връзката между разследваните от тях убийства. Времето тече. Животът на Татяна Образцова е поставен на карта.

Александра Маринина е най-издаваната съвременна руска авторка, като досега е продала над 27 млн. екземпляра от романите си по света. При идването си в България писателката беше специален гост в „Шоуто на Слави“, където интелектът й срази и водещия, и зрителите.

Александра Маринина е родена в Лвов през 1957 г., като истинското й име е Марина Анатолевна Алексеева. Принадлежи към потомствено семейство на работещи към Министерство на вътрешните работи. Завършва Юридическия факултет на Московския университет. От 1987 г. става водещ специалист по анализиране и прогнозиране на престъпността.

Първия си роман написва в началото на 1993 г. След пенсионирането си като подполковник от милицията се отдава изцяло на литературната си кариера. През октомври 2001 г. в Института по славянознание към Сорбоната в Париж бе проведена международна научна конференция на тема „Творчеството на Александра Маринина като отражение на руската менталност“ - за приноса на авторката към съвременния руски език.

През 2002 г. в Русия бе излъчен и вторият сериал по романи на Александра Маринина „Каменская 2“, базиран върху четири книги: „Откраднатият сън“, „Мъжки игри“, „Аз умрях вчера“ и „За всичко се плаща“. Първият сериал „Каменская“ постигна най-висок рейтинг за руски сериал през 90-те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase