Снимка: БГНЕС

Още от същото ще гледаме в следващите 3 години, ако не се реши президентът Румен Радев да направи нещо друго, прогнозира политологът Слави Василев в интервю пред БНР. Според него резултатите на МЕЧ и “Величие” на Ивелин Михайлов, показват, че хората търсят алтернатива.

Василев допълни, че риториката на Радостин Василев е антикорупционна и остра това определено се нрави на хората, които търсят алтернатива.

Според политологът "единственият, който носи политически капитал е президентът, всичко останало е едно и също и тази система се саморазрушава, защото Бойко Борисов не е състояние да направи устойчиво правителство, той няма да може и този път".

Василев твърди, че не само не излизаме от политическата криза, защото шансовете за съставяне на правителство с 9 партии, ако се потвърди и ГЕРБ с 65 мандата, много ще е трудно да се стигне до заветното число 121, но дори и да се стигне, няма да се случи нищо.

И допълни, че Пеевски е показал сериозен изборен резултат: "Процесът ще продължи, защото властовите ресурси на Пеевски не зависят от това дали ще има правителство, те са се настанили удобно и в настоящия служебен кабинет. МВР, следователи, прокурори ще бъдат пак топлия хляб на Пеевски, това му е бизнеса на него."

На въпроса защо при толкова много партии на изборите хората не гласуват, Василев обясни, че политиката отдавна не е битка между идеи, а между отделни политически личности. А тези, които са на хоризонта, не са способни да победят Борисов.
 
“Няма кой да удари едно кроше на Борисов, хората знаят, че на дадения етап той е безалтернативен”, обоснова се Василев.

"Ако Бойко Борисов за пореден път, като първа политическа сила с голяма преднина, не ги материализира собствените му избиратели, за какво тогава гласуват за Борисов", казва политологът.  И твърди, че няма да излезем от политическата криза, не защото няма да има правителство, ще има, но бързо ще се разпадне.

"Пеевски показа, че феодализацията на българското общество е тотална. Може ли Делян Пеевски да е втора политическа сила в редица области – Благоевград, Хасково, Търговище? Това показва, че демокрацията е в криза. Никой не може да ме убеди, че гласува за Делян Пеевски по политически причини, показва до каква степен е склерозирала демокрацията у нас", каза Слави Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase