Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Един от проблемите, който спешно трябваше да се решава в изборния ден у нас и в чужбина, беше смяната на членове на избирателни комисии, които не се явиха на работа.

"Замените на членове продължиха в изборния ден, не бяха породени само от обичайните лични причини на членове на СИК. РИК не се съобразиха със задължителните указания на ЦИК с тези смени. Целяха да се убедят политическите партии, че участниците в изборния ден от тяхно име ще бъдат докрай лоялни на партията, но може да има и други причини”, каза в студиото на “България сутрин” Цветелина Пенева към Обществения съвет към ЦИК

По думите ѝ е важно за политическите партии да имат контрол и наблюдение какво се случва в изборния процес и при броенето на гласовете. В същото време подготовката на членовете на СИК не е на необходимото ниво.

"Нашите наблюдатели в Кюстендил, който е областен град, отчетоха, че членовете на СИК отново не можаха да се справят с протокола. Отне им 2 часа да преброят малко над 200 бюлетини в секциите в Механотехникума и да попълнят числата в протокола. Те не са отворили да прочетат методическите указания", убедена е Пенева.

Пред Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК заяви, че е необходим нов метод за отчитане на вота. Според Пенева проблемът с машините е незначителен, предвид че под 1% от тях са дали дефект.

Има ли тайна на вота?

Проблем с хартията за машините се оказа прозрачността. За да остане таен вотът след принтирането на бюлетината, беше необходимо тя да бъде сгъната поне 3-4 пъти. Иначе номерът, за който се гласува, прозираше.

Пенева допълни, че преди изборите сертификат на хартията не е показан, а от БНБ не дават хартия за тестове. Хартията е била полупрозрачна.

Цветелина Пенева очаква да бъдат извършени промени в изборното законодателство, с които да бъдат подобрени правилата.

"Да видим дали полиците ще имат воля да решат законодателно някои от проблемите, за които и ЦИК, и наблюдателни организации пишат след всички избори. Ако се правят промени, нека се направи кръгла маса с експерти, тестове да се направят", призова Пенева.

Членът на обществения съвет отправи критика към гласуването в Турция, което се извършва "на ръба на закона".

"Трудно ми е да повярвам, че гласувалите в Турция са попълнили собственоръчно декларацията, което е изискване по закон. Има толерантност към нашите сънародници в Турция, която минава по ръба на Изборния кодекс. Всеки път се оказва, че не разбират български език хората, които са попълни тази декларация", мотивира се Цветелина Пенева.

Гледайте видео с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Стария Ловец

преди 2 часа

До Анонимен2Много минуси са ти нацвъкали отрочетата на някогашните ***,но иначе за нормалните българи си прав !

31

Изборите в турция

преди 2 часа

са една голяма лъжа. Лъжа, която продълбава вече 30 години. Това е истината, каквото и да се казва.

30

Анонимен

преди 2 часа

дпс не се бори за права и свободи, защото турците ги имат по конституция. Те се борят за привилегии. Давате ли си сметка за размерите на манипулацията?

fallback