Значителна част от вота на младите е наказателен, протестен и търсещ алтернатива. Партиите все още не разпознават младите хора като съществен техен електорат, казват социолозите от "Галъп".

"Вярвам в максимата, че промяната идва от нас. Колкото и да е неприятно да отида до урните, трябва да го направя. След 7 пъти кампании, най-малкото парите в някакъв момент свършват. Няма какво по-различно да се каже. От миналите избори няма дори половин година. Политиците вече осъзнаха факта, че просто да се нападат един друг не е ефективно и ползотворно", каза политологът Дария - Лора Дачева в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

Според политолога Ивайло Илиев имаме позитивни наченки на по-висока избирателна активност, но е важно дали в края на деня ще се оправдае.

"На предишната предизборна кампания, тъй като беше и за европарламент, имаше кампания на европейско ниво. Тя беше насочена към гласоподавателите, които за първи път гласуват. Чухме за агитация в един от турските градове. Такъв тип процеси много рязко могат да наклонят везните. Точно когато електоралният корпус е по-малък, такъв вид активизация би могъл да даде по-големи изменения. Имаме индикации за две малки политически формации, които са на път да прескочат бариерата", допълни той.

"Дори избирателната активност да бъде по-висока, едва ли когато видим кой точно колко получава, ще могат да стигнат до някакво заключение. Присъствала съм на няколко дебати. Те винаги казват едно и също нещо. Сами по себе си не разбират какво е младежка политика и от какво имат нужда младите. Те са едни и същи хора, които идват и казват едни и същи неща. Няма креативност или градивен диалог. Това днес да не отидеш да гласуваш ще окаже голямо влияние след 15 години", коментира гостът.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase