Снимка: БГНЕС
fallback

В неделния ден някои от българите се готвят да гласуват за пореден път. Жителите в селските райони на страната са разочаровани и много от тях изобщо не планират да гласуват, съобщава Euronews.

В малкото родопско селце Лисиците възрастните жители нямат желание да гласуват. Населеното място е отдалечено, избирателните секции са труднодостъпни, а жителите са загубили вяра.

“От много години молим за път до това място. Аз съм на 70 години, откакто дойде демокрацията, тук нито един пирон не е забит, нито един”, казва местният жител Мехмед Ахмед.

Сгушено сред хълмовете на Източните Родопи, Лисиците изглежда като мечтано място за живеене, но реалността е съвсем друга. Единственият начин да стигнете до него е през съседното село Широко поле, като вървите близо три километра по жп линия. Оттам по въжения мост се стига до самото село.

Много хора, които живеят в Лисиците, са възрастни и не виждат смисъл да гласуват. "Хората ходят с по два бастуна. Повечето са над 80 години. Преди две-три години ходеха да гласуват, а сега не могат", казва Ахмед.

На изборите през юни избирателната активност беше рекордно ниска - едва 34%. Изборите тази неделя са седмият път, когато хората гласуват за ново правителство само за три години.

През 2020 г. масовите антикорупционни протести през 2020 г. свалиха коалиционно правителство, водено от дясноцентристката партия ГЕРБ.

Оттогава поредица от избори доведоха до нестабилни коалиции, водени от множество центристки и десни партии. Някои наблюдатели определиха последните няколко години като период на "правителства на въртящи се врати", което доведе до значителна апатия сред избирателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимна

преди 3 часа

И като им спрат старите автомобили от движение съвсем няма да гласуват.

8

Анонимен

преди 3 часа

17.4% е била избирателната активност в страната до 13.00 ч. Тази новина разпространиха преди 3-4 минути.

7

Анонимен

преди 4 часа

Не им и требва..., ей тука, у Кръчматъ, е истинския Парламент на таз скапана държавъ и етнос!!!! Даже пророчески филм напраиха навремето - "Господин за един ден"!!!

fallback