Снимка: Bulgaria ON AIR

България е на крачка от сухопътен Шенген, но все още е извън него. Над 1 млрд. лв. са загубите за българската икономика заради липсата на сухопътен Шенген.

"Туристическият сектор е един от най-облагодетелстваните сектори в момента, защото все пак имаме въздушния Шенген и сега сме нито рак, нито риба. Видяхме огромни ползи, когато влязохме в Шенгенското пространство, дори и по въздух. Облекчение е за хората", каза председателят на "Обединение Бъдеще в туризма" Павлина Иванова в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

По думите ѝ, ако влезем изцяло в Шенген, в туристическия сектор това би довело до намаляване на цените.

Според изпълнителния директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров губещи са всички, но най-много транспортният сектор.

"Много са и косвените загуби и пропуснатите ползи. Тези автомобили висят на границите. Загубите са повече. Това в момента трябва да е сред основните приоритети на България. Ние вече сме част от Шенген, въпросът е когато ще станем пълноправни. Има и друг съществен въпрос - когато станем част, как ще функционира това Шенгенско пространство. Остава неясно", коментира той.

"Ако ние имаме хора, които са политици и мислят за държавата, не би могло да ги спре нищо като пречка. Нито Австрия, нито Холандия или която и да е друга държава. Ние сме част от това пространство, част сме от ЕС. Би следвало да получим всичко пълноправно. Може би е политически въпросът", на мнение е Иванова.

По думите на Димитров има доста неща, които забавят преминаването през границата: "Всичко дава отражение".

"Ще загубим част от туристите, просто защото нямаме добра организация за преминаване. Най-сериозен пазар имаме от Румъния. Летният сезон е по-сериозно застъпен. Тези хора стоят и чакат с часове, независимо че се намират на една ръка разстояние", обясни Иванова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase