Българският спорт често се използва за нарицателно за състоянието на държавата. Много спортни федерации са със спорно управление, в повечето случаи са с недостатъчно финансиране за спортистите или множество упреци, че финансирането не се използва прозрачно и честно. На този фон обаче спортистите ни постигат успехи въпреки държавата. На какво може да разчита родния спорт след изборние ден?

"Средно за един спортист, активен, са нужни 4-5 хил. лв. на месец. Тези пари трудно се осигуряват от държавата", каза параолимпиецът Михаил Христов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

Според спортния фотограф Любомир Асенов проблемите на държавата са много сериозни.

"Проблемите на държавата са толкова дълбоки, толкова сме ударили дъното и продължаваме да дълбаем надолу. Парите за Спортното министерство са възможно най-малко, политика за спорта липсва. Има деца, които играят физическо в класните си стаи, защото нямат салон", заяви Асенов.

"Когато бях народен представител, моята парламентарна група имаше два приети законопроекта и те бяха по моя инициатива. Може би е време за смяна на системата. Не съм убеден, че на някои хора в парламента им е там мястото", добави Христов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase