Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува на сайта си хешкода за машините за гласуване на предстоящия вот.

Във връзка с произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. системният хеш относно сертификацията на софтуера, който трябва да бъде сверен с изписания системен хеш в системната разписка, отпечатана от машината преди началото на гласуването, е 28BA0EB65705A224B6B2116EA8D38CDD979991E2827BB62453171452B78B61DA, се посочва в съобщението на ЦИК.

В случай на несъответствие секционната избирателна комисия трябва незабавно да уведоми районната избирателна комисия, която от своя страна незабавно да уведоми ЦИК за указания, припомнят от комисията.

БТА припомня, че на 11 октомври в Министерството на електронното управление (МЕУ) беше извършена процедурата по довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори. Процедурата се извърши от ЦИК в контролирана среда, предоставена от министерството. Поканени бяха и представители на политически формации и неправителствени организации. Тогава служебният министър на електронното управление Валентин Мундров информира, че по-късно същия ден МЕУ, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация ще подпишат решението за удостоверяване на съответствието на машините за вота и на хешкода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 45 минути

На гербаеите все фалшификации ви се въртят в главите. Помним кой носеше бременните чували в зала Универсиада.

9

Анонимен

преди 47 минути

Точно за този общодостъпен хеш код, герберастите на миналите избори ревнаха срещу Котето.

8

Анонимен

преди 2 часа

Как може да се публикува хедж кода ужас, къде е ДАНС, къде е Бойко, къде е Делянчо, избора е опорочен, да се отмени веднага машинното гласуване!Хора спомнете си как преди когато ППДБ бяха на власт и този хедж код беше публично показан на журналисти как ГЕРБ- ново начало начело с Бойко и Делянчо и подчинената им ДАНС забраниха машинното гласуване, защото сметнаха че грамотните хора не гласуват за ГЕРБ-ДПС и отмениха машините. Хора мафията ГЕРБ-ДПС ви лъже и манипулира, мислете.

fallback