Снимка: БГНЕС
fallback

С нетърпения очаквам последната седмица на предизборната кампания, защото ситуацията е една и съща, но не виждам до момента дебати между лидерите и дискусиите. Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората, каза в интервю пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Трябва да се намери начин да се предизвика интересът на избирателите. Мисля, че в последната седмица ще се опитат да предизвикат интереса, иска ми се национален дебат, но да не включва традиционните послания. Нека ги чуем, какво биха направили – първо, второ, трето и с кой. И ето такива неща биха спечелили вниманието на избирателите", коментира проф. Стефанова.

Според нея с акцията днес в София на СДВР и арестите показва, че МВР се стремят да неутрализират това негативно и престъпно явление като купуването и продаването на гласовете на хората.

В столицата тя посочи, че рисковите места са кварталите Суходол и "Христо Ботев", а в страната, изследвания показват, че има толкова много рискови места и там е интересно какво се случва.

Проф. Стефанова коментира защо трябва да се гласува и да бъде висока изборната активност:

"Колкото повече хора гласуват, толкова пада купеният вот. Като гласуваме повече и не продаваме гласовете си, толкова по-малка е тежестта на купения вот и той губи значение. По-висока избирателна активност, защото няма да се свали прагът от 4% в реални гласове. Третата причина да се гласува е да има легитимност на институцията и зависи от високата избирателна активност. И колкото по-малко са партиите в НС, толкова по-лесно ще се формира коалиция за управление."

Политологът препоръча да мислим самостоятелно и да не чакаме месия, който ще ни оправи за 800 дни.

"Трябва ни стабилно НС, за да излъчи стабилна изпълнителна власт и институциите да заработят. Ще има опити за въздействие върху институции и ако контролните институции не заработят, няма да се отървем. Има инспекторати и механизми, които законодателят е предвидил, все пак сме страна членка ЕС, тези институции са в паника, страх и не работят, завладени са. Трябва стабилна парламента демокрация и правителство, което знае, как се управлява, а не правителство от експерти, доведени отнякъде, трябва ясен план и контролните институции да заработят", каза е проф. Милена Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 21 минути

До Анонимен=== Каквито и шмекирии да измислят,ще бъдат без ефект! И най-неумните зацепиха,че на политиците,с много малко изключения не може изобщо да се вярва! Лъжат,крадът,продават ни,предават ни,унищожат ни! Първата им работа като влязат в парламента е да си вдигнат заплатите,които никак не са малки на фона на всеобщата бедност с по 500-600 лв.,докато голяма част от народа ни тъне в скотска мизерия! И имат наглостта да се фукляват,че те представлявали народа ни,който ги бил избрал!!!

29

Анонимен

преди 1 час

Борисов е най стабилен и авторитет останалите не стават

28

Радослав

преди 1 час

Какви дебати? 1. Ние нямаме партии, а феодални владения, затова не се гласува за личности, а за партии. 2. Лидерите на всички партии са компрометирани личности с дебели криминални досиета. 3. България няма политика защото който спечели спира всичко на предишните и пренасочва паричните потоци към свойте, затова нямаме нито един завършен проект или закон като хората.4. Закона се пише от престъпници за тяхна полза.5. След като като президента има право на два мандата, същото трябва и за депутатите.

fallback