Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Към момента са подадени 28 000 завления за гласуване извън страната. На 12 октомври изтича и срокът за подаване на заявления от избиртелите с трайни увреждания, които искат да гласуват с подвижни избирателни секции.

Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на изборната комисия.

"Всички въпроси за хартията за гласуване ви моля да ги отправяте към БНБ. Вчера получихме решението на МС за съхранението на машините. Казусът все още не е съвсем решен. Наемодателят има определени изсиквания и МС е информиран за тях. Днес има разговор с наемодателят и предполагам, че след него ще отправим искане към МВР и ДАНС за оглед на помещенията за съхранението на машините. Ако всичко е наред, ще бъде подписан договор с наемодателя", отговори тя на въпроси.  

Росица Матева показа и двата вида хартиени бюлетини за гласуване. Едната е за гласуване извън страната и в нея няма преференции, а другата е бюлетината за гласуване в страната, в която има преференции.

Най-дългата бюлетина е с 28 кандидати - за чужбина. В нея са всички 28 партии и коалиции, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя показа и бюлетината за 23-ти МИР, в която има най-много кръгчета (заради най-многото мандати там) Освен в бюлетината за чужбина, в страната партиите, които не са регистрирали кандидатски листи липсват от тази за страната. 27 или 26 кандидстски листи им средно в бюлетините в страната.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase