Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

“Цялата система от действия, свързани с електронните машини, показва нежелание да бъдат решени важните въпроси”,  заяви преподавателят по Изборни системи д-р Ваня Нушева в "България сутрин".

"Виждаме едно заявено желание и готовност от страна на министър Карадимов, да предприеме действия дотолкова, доколкото Министерският съвет има правомощия. Той проведе поредица от срещи. Има ангажираност от страна на МС. В нашия изборен процес виждаме разпръскване на правомощия между няколко институции. Често виждаме, че ЦИК разчита на съдействието на други институции. Виждаме прехвърляне на горещия картоф между различните институции", анализира тя пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Нушева логично и по-евтино би било държавата да отдели ресурс за това машините да бъдат съхранявани в помещения на държавата, а не да плаща средства на частна фирма.

Как може да се повиши доверието в изборната система?

Според Нушева това може да се постигне само с действия от страна на институциите.

"Темата за начина на гласуване се използва от част от политическите партии за предизборна агитация. Някои се стремят да повишат доверието, коментирайки, че машините са най-сигурни, други - обратното. Разполагаме с машини, всяка от които беше купена за няколко хиляди долара и се използва за това само да натиснеш няколко бутона и да изпринтиш разписката. Абсурдно решение, но то е политически мотивирано", подчерта  преподавателят.

Експертът е на мнение, че се спекулира и със софтуера на машините: "Има интензивна медийна комуникация на министър Карадимов и на Министерството на електронното управление, че са предприети действия за такава проверка".

Грешките и подводните камъни на изборите

"В две големи насоки са дефицитите, когато говорим за преброяване на бюлетините за отчитане на изборните резултати. Едната е проблемът с начина, по който се обучават членовете на СИК, другата - политическата пристрастност и изкушаване на част от членовете комисиите да подправят част от изборните книжа. По отношение на обучението - според ИК, много късно се съставят СИК. Доста формално и общо е обучението. Големият проблем е, че се заменят членове на СИК в последния момент", посочи д-р Нушева.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 42 минути

Гласуването с машина е гавра с избирателя. Овцата гласува за Сyльо, софтуера отчита глас за Пyльо.

61

анонимен

преди 56 минути

Какви машини,ТЕ за всичко ПРАВЯТ тъка,принципа на СТАЛИН е валиден за българските институции,НЯМА ЧОВЕК,НЯМА ПРОБЛЕМ

60

Call of Duty

преди 1 час

Палачинката се върти страхотно от Москва до Вашингтон зависи кой е на власт; едни и същи са!!!

fallback