Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес изтича срокът за регистрация на партийните листи в ЦИК за предсрочните избори на 27 октомври. Повечето партии вече оповестиха имената на водачите си на листи.  Политологът проф. Румяна Коларов сподели, че във всяка партия има нещо ново, стратегиите се променят.

“Кметовете водят листите при ГЕРБ, което е необичайно за България. Дебатът кой как управлява публично големите градове, е ожесточен. Посланието е "Хаосът, който наблюдавате, нашите кметове го контролират". В Бургас и Стара Загора хора, които са противници на ГЕРБ, признават, че са уредени градове", заяви политологът в студиото на "България сутрин".

Колегата ѝ доц. Иво Инджов изрази позицията си, че е непочтено спрямо избирателите водачи на листи да са хора, за които се знае, че няма да бъдат депутати и ще отстъпят мястото си.

Неизвестните около двете ДПС-та

Пред Bulgaria ON AIR Коларова посочи, че напрежението в ДПС ще доведе до объркване в избирателите: "Това ще се отрази на вота, доста по-малко мюсюлмани ще гласуват за двете формации, Доган ще победи по точки". Политологът допълни, че при двете ДПС-та е интересно кой реди листите. И докато при "ДПС - Ново начало" е ясно, че това е Пеевски, при ДПС на Доган има още много неясноти.

"Пеевски ще издига местните си активисти - млади хора, които работят, донесли са му гласове на предните избори. Големият проблем са другите листи - не е ясно на колко места ще води Ахмед Доган, дали ще води. Дали няма да има противоречие с Устава, що се отнася до други членове на ДПС. И в двата случая става дума за клиентели. Доган говори "ние" - като олицетворение на общността на българските турци. Но партията не е общност много ототдавна", коментира проф. Румяна Коларова.

Задават се избори в края на 2025 г.

Политолозите са на мнение, че по-голяма тежест в коалицията имат от "Демократична България" и от "Продължаваме промяната" ще трябва да правят компромиси.

"Ако се състави правителство под една или друга форма, ще бъде краткосрочно и догодина ще отидем на осми поред избори, където вероятно ще има развръзка. Социолози прогнозират възможен парламент с 9 участници, които ще е рекорд в историята ни след 89, 2014 г. бяха 8, това ще е крайно нестабилен парламент. Очевидно коалиция няма как да стане, ням как да имаме премиер технократ равно отдалечен, да подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ за 6 месеца с ясни цели и да си напишат домашното", изрази очакванията си доц. Иво Инджов.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase