Снимка: БГНЕС
fallback

“Ще имаме правителство след вота за по-дълго време, ако всички се обединят около една мощна фигура”, коментира Харлан Александров, социален антрополог пред Nova News.

“Ако трябва нещо да кажем за политическата антропология в България, то е добре известният факт, че тя е силно персонализирана”, коментира Александров. По думите му след предсрочния вот на 27 октомври е възможно да се направи компромис, стига да се намери фигура, която да е обединител.

“Следвайки логиката на тази политическа култура, може да има, ако всички се съгласят, че има една мощна фигура, около която да се подредят и да се структурира обществото. В момента нямаме тази фигура на джентълмена, на български юнак, а имаме няколко кандидати за тази роля”, сподели Александров и допълни, че засега Борисов удържа позициите си на най-мощния политически лидер. Президентът Радев, а също така и Делян Пеевски имат същите претенции, споделя експерта.

“Радев през институционалния ред персонализира идеята за бащата, идеята за лидера. В този смисъл,  докато сме в този преходен период, в който предстои да види дали отново ще се подредим около Борисов и ГЕРБ, или ще се търси нова мощна фигура, съществува известно напрежение и сложни договаряния – публични и непублични, между претендентите и настоящия лидер”, каза Харалан Александров.

“В момента, в който влязоха във властта, носителите на модерната западна некорумпирана култура, които се бореха срещу статуквото и корупцията, моментално го възпроизведоха. Моментално заграбиха властта, започнаха да нарушават правилата, да назначават роднините и любовниците си на държавни позиции, с което тежко се дисквалифицираха от ролята на модернизатори. Нямат морални основания да претендират за ролята на добрите. Моралният облик, който си докараха за кратко време, е потресаващ. Особено с последната подлост, която сътвориха, с доноса срещу Екатерина Захариева в европейските институции. Това е типичното поведение на слабаците, на лузърите”, заяви Харалан Александров.

Антропологът каза, че в се намираме в ситуация на постоянни конфликти. Най-яркият пример е ДПС

“Много трудно е да кажем, кой е добрият и кой лошият. Това действа деморализиращо, води до дълбока депресия и желание да се оттеглим от публичния живот”, коментира още социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 40 минути

Харалан НЕ е експерт.

34

Анонимен

преди 47 минути

Този "експерт" ли беше купил апартамент на млдата си държанка?

33

Анонимен

преди 1 час

Обединение може да има само около топките на президента.

fallback