Снимка БГНЕС
fallback

Вицепремиерът на РСМ Александър Николоски продължава със злостните нападки към България.

България е далеч от реалността. Българският и македонският народ са много близки, не е честно да се гради политическа кариера с натиск за унищожаване на един народ. Коридор 10 е с най-голям приоритет за Македония.

Това заяви македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, за когото българите са "мизерници". Николоски обяви, че не е против изграждането на жп линия до България (част от Коридор 8), но няма да я строи.

"Не съм против изграждането на железопътна линия до България, но тя няма да се строи по трасе, което е неизпълнимо и твърде скъпо и по някакъв начин беше направен опит за корупиране на мен и премиера (Мицкоски)", каза Николоски.

За него много по-важна е високоскоростната железопътна линия Солун-Скопие-Белград, част от Коридор 10.

"Моят най-голям приоритет е изграждането на високоскоростната железница по Коридор 10, ние имаме голям интерес да изградим тази железница с високи технологии. Няма по-важен проект от този, защото той ще отведе страната в бъдещето.

Проектът е печеливш, а има и проект от 1978 г. за железница със скорост от 140 до 250 километра в час. Този проект не беше реализиран вероятно поради разпадането на Югославия. И той ще ни струва по-евтино от железопътната линия до България, някъде между 6 и 10 милиона евро на километър. Аз ще завърша този проект и той няма да бъде изграден от руска, китайска или индийска компания, аз ще го започна и ще го завърша, защото очаквам ВМРО-ДПМНЕ да има два мандата", отбеляза министърът пред Канал 5.

Той съобщи, че в Будапеща на 20 сертември ще се срещне с министрите на транспорта от Гърция, Сърбия, Унгария и Австрия. Акцентът на разговорите ще бъде изграждането на Коридор 10.

За конституционните промени и отношенията с България Николоски заяви, че "не е честно да се гради политическа кариера с натиск за унищожаване на един народ."

"Ако иска, ЕС може да реши проблема с нас и то за една сутрин или следобед, много по-силни държави от нас са поставени на колене. Какво правим с 14-те решения от Страсбург за македонското малцинство, които България не иска да изпълни?

Готова ли е София да не блокира Македония по време на преговорите? Ако е така, те трябва да се съгласят на конституционни промени с отложено действие. Каква е разликата, ако българите влязат в Конституцията сега или след няколко години? Украйна може да стане част от ЕС от нищото, а страните от Западните Балкани, които чакат и изпълняват условия, не могат.

Те (България) не проявиха минимално благоприличие, като не сложиха националния ни флаг. Сегашната официална позиция на България е далеч от реалността. Българският и македонският народ са много близки, не е честно да се гради политическа кариера с натиск за унищожаване на един народ", каза Николоски. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

Македонец

преди 33 секунди

Македонски ольо. Такива про ста ци ги изхвърлят от кръчмата, тоя пита за ЕС.

120

Митре ле

преди 8 минути

Ние македонците не сакаме никакви контакти со бугарето, фала и убав ден

119

истината

преди 23 минути

Строим 145 км.китайска стена с вазе и ви забораме!

fallback