Кадър: bTV

„Ако конфликтът в ДПС завърши без кръв, то ще е добре“. Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му борбата за власт в смесените райони вече се прехвърля в структурите.

Още по темата
„Вече се говори за това как българи превземат ДПС от едната страна, от друга страна за деребеите. Спомнете си как избухна гражданската война в Босна. Всичко започна от вътрешни проблеми в общностите“, каза Каракачанов. Добави, че не може институциите и останалите партии да гледат равнодушно какво се случва в една етническа партия.

„Опасявам се, че тези конфликти могат да прераснат в нещо страшно, от което държавата да се измъкне много трудно“, предупреди Каракачанов. Призова властите да извикат лидерите на партията, за да им бъде казано, че няма да бъде допуснато вътрешните им боричкания да се превърнат в междуетнически конфликт.
    
Според Каракачанов след предстоящите избори отново няма да бъде излъчено правителство, тъй като ПП-ДБ искат от ГЕРБ анти-Пеевски коалиция, а това няма да стане. Настоящият служебен кабинет пък бил на ГЕРБ и ДПС, с 1-2 човека на президента. Каракачанов обобщи, че никой не се интересува от проблемите на хората, а иска да се докопа до властта, за да се облагодетелства финансово. Това се виждало от хората и избирателната активност отново щяла да е много ниска.

Бившият екоминистър в кабинета „Петков“ Борислав Сандов се опасява, че скандалът в ДПС ще доминира цялата кампания, което не е полезно за демокрацията и страната, тъй като кампанията ще е доминирана от вътрешнопартийни проблеми.

„Защо сега някои хора осъзнаха с кого съжителстват дълго време е друг въпрос и е свързан с това как се развиват българските партии, доколко в тях има реална демокрация и доколко лидерите водят към вождизъм и някакво узурпиране на властта вътре в партиите. Често пъти това се проявява и в управлението на държавата“, посочи Сандов.

Според друг бивш екоминистър – Емил Димитров – разговорът за доверието вътре в партиите е много важен, тъй като най-близките са предали Корнелия Нинова, а утре на тези хора може да им се наложи да правят кабинет.

Извън темата за ДСП разговорът прерасна в спор има ли влияние от чужди държави в управлението на страната, за каквото говори Красимир Каракачанов, но Борислав Сандов отрече.

Емил Димитров пък засегна темата за безводието, за което обвини президента Румен Радев, който чрез „двамата си спонсори на кампанията“ инсталирал министър, заместник-министър и служител в екоминистерството и от 3 години язовирите се точели за нуждите на вецове. „Всяка политическа сила има ВЕЦ“, каза Димитров, като за пример даде Кирил Добрев от БСП, както и ДПС, откъдето точели яз. „Жребчево“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase