Снимка: БГНЕС

От известно време това е най-драстичната проява на завладяване на държавата. Държавата се използва в интерес на определени хора и се създава вътрешен кръг от зависимости. Мнението е на Румяна Бъчварова, бивш министър на вътрешните работи и бивш посланик на България в Израел.

Пред bTV тя коментира политическите сътресения след отказа на държавния глава да подпише указ за служебно правителство с министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева.

"Политическата отговорност на партиите в парламента сега е да отчитат този факт и да търсят решения, които да ни изведат на едно по-високо ниво, отколкото да вървим към пълната деструкция на политическата ни система", каза още Бъчварова.

Ябълката на раздора се оказа министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той беше министър и от редовния кабинет на Николай Денков и Мария Габриел, а след това стана служебен министър в кабинета на Димитър Главчев, какъвто е и в момента.

"Има някакви зависимости, които той гарантира. То пролича още при съставянето на първото служебно правителство – той преди да бъде попитан заявяваше, че ще “остане“ с екипа си. В края на краищата става въпрос за едни 2 месеца на този служебен кабинет и той има много ограничени правомощия и задачи, които трябва да изпълни. Но страстта, с която той се налага, показва, че има нещо друго извън това“, обясни Бъчварова.

Според нея важна роля има и ДПС. Една от страните – вероятно тази на Пеевски, много държи той да остане, за да бъде използван.

“Ако си върнем лентата назад, ще видим как беше процедирано по някои от представителите на ДПС, които не споделяха политическата линия на Пеевски – вероятно заради това“, заяви още Бъчварова.

“Някой трябва да каже на глас и да обясни на министъра, че при така създадената ситуация той няма смисъл да се бори – както вчера заяви, че ще се бори до край, защото вече няма начин следващо служебно правителство, одобрено от президента, да мине ако той е в неговия състав. Ако това се случи, ще означава, че президента Радев нахалост е спрял това правителство, което Кожарева предложи“, обясни тя.

По думите ѝ за излизане от ситуацията по най-добър начин на първо място е нужно парламентът да излезе от ваканция и да се събере. След това да се работи за “мнозинство на националната отговорност“, което да включва хора, които искат да изведат страната от кризата и са готови да отстъпят от някои свои позиции. Това мнозинство след това ще реши как да минем през този проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase