Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

С връчването на третия мандат на ИТН се изчерпва и възможността за съставяне на правителство в рамките на 50-то Народно събрание. Днес партията на Слави Трифонов започва разговори за евентуален бъдещ кабинет.

Политологът Ружа Райчева коментира пред “България сутрин”, че процесите в БСП са хаотични, а от ИТН гледат да не изпуснат момента, въпреки че шансът им е минимален.

Според политолога Иво Инджов шансове категорично няма, защото са били проиграни още с първия мандат. Той заяви пред Bulgaria ON AIR, че от ИТН са в много добри отношения с президента, тъй като застъпват идеята за смяна на формата на управление и подкрепят президентска република. По думите на Инджов поведението на ИТН в тази посока гъделичка егото на Радев.

"Всички партии са в началото на предизборна кампания. ИТН има имиджа на антисистемна партия. Партийната система се намира в състояние на имплозия", добави той.

Райчева е на мнение, че ИТН е била "абсолютен хаос" и е объркала картите на всички.

"Намираме се в много особен момент. ДПС се разцепи, все още не знаем кой излиза на повърхността. Пеевски се е вкопчил в ДПС и иска да го избори от Доган. Вътре тече много тежка тиха битка", уточни тя.

Райчева отбеляза, че антисистемните партии растат, а в обществото има "гигантско разделение". Тя прогнозира, че председателят на "Морал, единство, чест" (МЕЧ) Радостин Василев може да натрупа подкрепа на следващи избори. Райчева допълва, че те имат потенциал да са новото “Величие” в следващ парламент.

Инджов не очаква сериозен пробив на антисистемните партии.

"Възраждане" надали може да прибави кой знае колко много към резултата си, но ако не влезе МЕЧ, може да си върне част от загубените гласове, които отидоха при "Величие". ДПС е разцепена на две. Ще остане фактор в българската политика, но няма да има толкова влияние. Моделът "Доган" създаде модела "Пеевски". ГЕРБ ще продължи да намалява, а БСП нищо чудно скоро да се бори за влизане в парламента", коментира Инджов.

Райчева и Инджов са на мнение, че другата седмица от ИТН ще върнат мандата и няма да получат подкрепа от "основните решаващи". Те допълва, че ако се стигне до избори през есента, избирателната активност ще бъде още по-ниска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

НЕмалО кадри,баце!

преди 1 месец

Всички телевизии са окупирани 24/7 от всякакви анналлиззачи,политп0дло3и,академекици,дойценти,експердита и други празноглави безполезници грантаджии-лаладжии. Едни и същи опорки,написани в Посолството и зле преведени с антикорупционната търсачка ГуглЯ... Жалка работа!

24

Анонимен

преди 1 месец

*** зеленият чорап е стар чалгопитек то от *** с жена му бивша секретарка на Славуца какво може да се очаква.

23

Г

преди 1 месец

Чалгарите искат президентска република, ама ако Рундю е президент. Само че като дойде някой друг, който не им харесва, веднага ще искат промяна. Това показва колко им е наивна и смешна идеята.

fallback