Снимка: БГНЕС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха от място в Европейския парламент. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер.

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС  в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Росен Желязков  беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС.

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС - петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане”, "БСП за България" - два мандата, едно място в ЕП ще имат от “Има такъв народ”, предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание.

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.

След резултатите от вота за Европейски парламент стана ясно, че везните се накланят в полза на опитните политици. Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции.

Бившият председател на НС е събрал над 70 хиляди гласа. Желязков е и водач на листата на ГЕРБ-СДС за ЕП. Той обаче се отказа от мястото си и няма да е депутат в Брюксел. Така отваря път за поставения на шесто място представител на СДС – Илия Лазаров.

Другите четирима са досегашните евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. Желязков остава депутат в националния парламент, влиза като водач в Благоевград.

Размествания има и при ДПС. Илхан Кючук ще бъде евродепутат. След отказа на Джевдет Чакъров и на досегашния евродепутат Искра Михайлова, за Брюксел заминават Танер Кабилов, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил, и журналистката Елена Йончева, която досега бе представител на БСП в Брюксел.

Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров – Ицо Хазарта ще са тримата представители на ПП-ДБ. Кънев и Петров получават мандати заради разместване в листата. Дадените за тях преференции ги изстрелват начело от съответно пето и шесто място в листата. Така отпадат поставените преди тях Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова.

“Възраждане” има три мандата. Те ще бъдат за Петър Волгин, Станислав Стоянов и Рада Лайкова. От партията вече обявиха, че имат намерение да съставят нова група в ЕП и вече водят разговори с представители на 14 държави. Волгин е шампион по преференции – над 71 хиляди.

Кристиан Вигенин ще е един от двамата евродепутати на БСП. Очаква се решението на социалистите дали в Брюксел ще отиде вторият – проф. Румен Гечев или досегашната евродепутатка Цветелина Пенкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase