Снимка: БГНЕС

Разочарованието у хората е много голямо и е възможно в рамките на предизборната кампания да станат значителни промени. Хората очакват нещо ново и различно. А на хоризонта няма нищо ново, заяви пред БНР Васил Тончев от социологическа агенция "Сова Харис".

Според неговите прогнози това ще доведе до скептицизъм и до отказ от гласуване на значителна част от хората и до урните ще отидат между 2 и 2,5 млн. избиратели.

"При по-ниска активност, ще се отзоват само твърдите ядра, което значи, че партиите с развити структури ще получат значително предимство", заяви Тончев.

Според него евентуално обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова е нещо ново и различно, но не е явление, което ще може да предизвика огромна вълна към себе си. По думите му обаче такова обединение би имало потенциал да влезе в следващия парламент.

Социологът изказа мнение, че не можем да очакваме обединение около Корнелия Нинова. Левите избиратели бяха около милион преди 5 години, а сега са под 250 хил., подчерта той и обясни, че голяма част от тези хора ще търсят различно представителство.

Васил Тончев очаква движение от парламентарно представените партии към парламентарно непредставените. За момента няма субект нито в ляво, нито в дясно, който да успява да привлича в голяма степен интереса на гласоподавателите, отбеляза той.

"Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките партии. Хората търсят нещо различно".

Според него вероятно ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята Тончев.

Той е категоричен, че ГЕРБ и ДПС няма да направят сами правителство, категоричен е Тончев.

Президентът ще излезе на политическата сцена, когато международната обстановка предразполага, каза още социологът. Според него сега ситуацията е твърде неподходяща за него. Неговите тези след година може би ще станат водещи в международен план, подчерта социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase