Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В страната битката беше кметска, в София политическа. Това са различни реалности, заяви пред Нова тв социлогът Андрей Райчев.

Според него в страната ГЕРБ е с огромен резултат от около 500 000 гласа. Това сочат данните  от гласуването за общински съветници.  „ДПС е втора с около 280 000, БСП е с близо 200 000 гласа в страната. Това е голям успех за партията. ПП са четвърти. Поведението на „Възраждане” се оказа ключово на тези избори. Те очакваха ръст, но имат спад. Реагираха на този спад срещу Григорова и не я подкрепиха. Това е политическа грешка. „Възраждане” не се адаптираха към новата ситуация и се разсърдиха на Григорова”, добави социологът.

Според Димитър Ганев това, което се е случило в София и победата на Васил Терзиев е показала радикална промяна по принцип.  

„ГЕРБ е лидерска партия, а Борисов си дава сметка, че в тази ситуация много ходове за напускане на управляващото мнозинство няма. Той ще продължи да чака ПП-ДБ , които носят основата отговорност от кабинета, до момента на ротацията. Тогава ще може да поиска различен баланс в рамките на мнозинството, но не и да го събори или да предизвика нови избори”, каза Ганев.

Според него Ваня Григорова е постигнала целта си, набрала е огромен политически капитал и има всички шансове да оглави нов ляв проект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase